Svet

Fico ponovio: Pristupanje Ukrajine NATO-u dovelo bi do svetskog rata

Za prihvatanje novih zemalja u vojni blok, koji predvode SAD, potrebna je jednoglasna saglasnost svih članica
Fico ponovio: Pristupanje Ukrajine NATO-u dovelo bi do svetskog rataGetty © Tomas Tkacik/SOPA Images/LightRocket

Rizici od globalnog rata samo će se povećati ako Ukrajina postane deo NATO-a, upozorio je slovački premijer Robert Fico, obećavajući da će njegova zemlja blokirati pristupanje Kijeva. 

Za prihvatanje novih zemalja u vojni blok, koji predvode SAD, potrebna je jednoglasna saglasnost sve 32 članice. Ako Ukrajina bude pozvana da se pridruži, slovački parlament neće ratifikovati sporazum o pristupanju, insistira Fico. 

"Slovačkoj je potrebna neutralna Ukrajina. Naši interesi će biti ugroženi ako ona postane članica NATO-a, jer će to biti povod za veliki svetski sukob", objasnio je slovački premijer. 

Fico je naglasio da neće pokleknuti ni pred kakvim spoljnim pritiskom.

"Naši partneri u inostranstvu su naučeni da šta god traže i traže od Slovačke, to automatski i dobiju. Ali mi smo suverena i samouverena zemlja", naveo je on. 

Slovačka je, zajedno sa susednom Mađarskom, upozorila da EU ne bi trebalo da bude uvučena u sukob između Rusije i Ukrajine i insistirala je na diplomatskom rešenju konflikta. Nakon što je postao premijer u oktobru 2023. godine, Fico je poništio odluku prethodne vlade da pošalje naoružanje Kijevu. On se takođe žestoko protivi slanju NATO trupa u Ukrajinu.

Podsećanja radi, Ukrajina je zvanično podnela zahtev za pridruživanje NATO-u u septembru 2022. Iako je američki državni sekretar Entoni Blinken ponovio ovog meseca da će "Ukrajina postati članica NATO-a nekada u budućnosti", Alijansa je do sada odbijala da se obaveže na određeni vremenski period ili da obezbedi jasan put za pristupanje Kijeva.

Istovremeno, američki predsednik Džozef Bajden i generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacili su članstvo Ukrajine dok se ne okončaju borbe sa Rusijom.

Sa druge strane, Moskva je više puta naglašavala da na dalje širenje NATO-a na istok gleda kao na pretnju po nacionalnu bezbednost. Pored toga, RF je vojnu saradnju bloka sa Ukrajinom navela kao jedan od glavnih uzroka trenutnog sukoba i opisala potencijalno pridruživanje Kijeva kao "crvenu liniju".

image