Svet

Nemačka policija pretresla prostorije AfD-a u Hanoveru

Pretresi su izvršeni u sedištu stranke u glavnom gradu Donje Saksonije, a usledili su jer je dvojici političara AfD-a oduzet poslanički imunitet zbog sumnje da su prekršili zakon o donacijama stranaka
Nemačka policija pretresla prostorije AfD-a u Hanoveru© Alexander Koerner/Getty Images

Sedište političke partije Alternativa za Nemačku (AfD) u Hanoveru pretresla je policija nakon što je dvojici političara desničarske stranke oduzet imunitet, prenose "RIA Novosti".

Pretresi su izvršeni u sedištu stranke u glavnom gradu Donje Saksonije, a usledili su jer je dvojici političara AfD-a oduzet poslanički imunitet zbog sumnje da su prekršili zakon o donacijama stranaka, prenosi "Bild", pozivajući se na policijske navode.

Kako list piše, pretres je počeo u 9 sati po lokalnom vremenu u sedištu stranke, na poziv nemačke vlade – Landtaga, a povodom istrage koja se protiv njih vodi.

Oni se sumnjiče da nisu prijavili donacije na ličnom računu jednog od poslanika Landtaga iz stranke AfD-a, Ansgara Šledea.

Kako prenosi "Bild", reč je o 48.000 evra.

Šlede je zamenik predsednika AfD-a u Donjoj Saksoniji i namerava da se kandiduje za mesto predsednika stranke sledećeg vikenda.

Ranije su brojni nemački mediji objavili da je AfD verovatno davao obećavajuće pozicije na izbornim listama u zamenu za gotovinske isplate, a da je Šlede navodno umešan u to.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen optužila je desničarsku stranku da govori protiv politike EU i da se "divi Kremlju".

image