Svet

Demokratija na delu: Pastoru sa liste AFD zabranjeno da vrši službu u crkvi

Pastor Mihaels je oštro kritikovao crkveno rukovodstvo zbog ovog poteza, tvrdeći da je on nezakonit i da nema valjano teološko opravdanje
Demokratija na delu: Pastoru sa liste AFD zabranjeno da vrši službu u crkviGetty © Julian Stratenschulte/dpa

Nemačkom pastoru Martinu Mihaelsu oduzeta je parohija i protiv njega je pokrenut postupak zato što želi da se kandiduje kao odbornik Alternative za Nemačku (AFD) na lokalnim izborima.

Za vreme trajanja postupka, Evangelistička crkva u centralnoj Nemačkoj zabranila je 62-godišnjem pastoru iz grada Kvedlinburg (Saksonija-Anhalt) da obavlja bogosluženja, krštenja i pričešća, saopštio je portparol crkve, a prenosi "Bild".

Iz Mihaelsove matične crkve navode da je Kancelarija za odbranu ustava klasifikovala AFD kao "ekstremno desničarsku" organizaciju u Tiringiji i Saksoniji-Anhaltu, te da on, budući pastor, ima dužnost da se suprotstavi "ekstremističkim" stavovima.

Takođe dodaju da bi Mihaelsov politički angažman mogao odati utisak da su "ekstremno desničarske ideje" u skladu sa "hrišćanskom teologijom i stavom".

Mihaels je oštro kritikovao crkveno rukovodstvo zbog ovog poteza, tvrdeći da je on nezakonit i da nema valjano teološko opravdanje.

On je dodao da odluku Kancelarije za odbranu ustava o AFD smatra očiglednim političkim manevrom.

"Bild" dodaje da se Mihaelsov politički angažman u Kvedlinburgu svodi na zaštitu spomenika.

image