Svet

Nova nemačka demokratija: Milijarder piše svojim radnicima da ne glasaju za AfD

U pismu upućenom radnicima, industrijalac kaže da je takozvana semafor koalicija, koja čini sadašnju vladu, predstavlja "gomilu kokošaka", ali to nije razlog da zaposleni glasaju za AfD
Nova nemačka demokratija: Milijarder piše svojim radnicima da ne glasaju za AfDGetty © Michael Kappeler/picture alliance

Njegova profesija su zapravo šrafovi, ali pošto je zabrinut za demokratiju u Nemačkoj, preduzetnik Rajnhold Virt je u pismu upućenom 25.000 zaposlenih u njegovoj kompaniji, zauzeo politički stav protiv AfD-a, prenosi nemački "Špigl".

Za Virta, takozvani protestni glasači očigledno predstavljaju smetnju. U pismu se kaže da je "glasanje za AfD zbog nezadovoljstva takozvanom vladom semafora (prema bojama stranaka u koaliciji) jednostavno nije dovoljno".

Virt kaže i da nikada nije davao preporuke za izbore svojim radnicima, ali da je sada vreme za to.

Kako tvrdi Virt, AfD želi radikalne promene u političkom sistemu i da "uvede barem demokratiju ili čak diktaturu".

Veoma je važno, nastavlja Virt, da odbranimo pluralističku demokratiju od AfD, čak i kada je to teško. Virt sa gorkom ironijom piše o sadašnjoj "semafor-koaliciji": "Zar nije divno što naša Nemačka može da izdrži ovakvu vladu, koja juri kao gomila kokošaka, a ipak je u stanju da donese jedan ili dva pozitivna zakona?"

U pismu upućenom zaposlenima, Virt kaže: ​​"Moja preporuka je da nastavimo da živimo zajedno, sa našim divnim Osnovnim zakonom, sa našim različitim mišljenjima i idejama, i da cenimo ono što imamo: porodicu, posao, auto, stan, kuću, destinacije za odmor, da uživamo u apsolutnoj slobodi kretanja i u političkoj raznolikosti naših demokratskih partija."

Rajnhold Virt, koji sada ima 88 godina, preuzeo je očevu kompaniju sa 19 godina. Ovo malo preduzeće je u međuvremenu izraslo u globalnu grupu za montažu i tehnologiju. Virt trenutno zapošljava 87.000 ljudi širom sveta i ima godišnji promet od oko 20 milijardi evra.

image