Svet

Najmanja država pravi najveći korak: Zahtev za federalnu zabranu AfD-a

Zvaničnici najmanje nemačke države napravili su veliki korak, ocenjuje "Bild"
Najmanja država pravi najveći korak: Zahtev za federalnu zabranu AfD-aGetty © picture alliance / Contributor

Najmanja država Nemačke - Bremen, najavio je da će u Saveznom veću pokrenuti kampanju za zabranu Alternative za Nemačku (AfD) širom zemlje.

Kako prenosi "Bild", SPD, Zeleni i Levica će iduće nedelje pozvati građane da glasaju o tome, a odobravanje se smatra izvesnim.

Gradonačelnik Andreas Bovenšulte bi tada trebalo da zatraži od Kancelarije za zaštitu ustava da ažurira i proceni svoju zbirku materijala o AfD-u. Na osnovu toga, Savezno veće bi moglo brzo da donese odluku i zatraži zabranu stranke. Na kraju, samo Savezni ustavni sud može da odlučiti o zabrani.

Vođa parlamentarne grupe SPD-a u Bremenu Mustafa Gungor rekao je da Bremen preuzima "pionirsku ulogu u borbi protiv desničarskog ekstremizma" širom zemlje.

Ako bi AfD došao na vlast u pojedinačnim državama ili na saveznom nivou, postojao bi rizik od infiltracije neprijatelja ustava. Stoga se postupak zabrane mora ispitati i pokrenuti što je pre moguće, poručio je on.

"S obzirom na nedavne događaje koji plaše toliko ljudi u Nemačkoj, ovo je najmanje što sada hitno treba da uradimo", rekao je lider Zelene stranke Henrike Miler.

AfD inače nije toliko zastupljena u Bremenu, i nije učestvovala na prošlogodišnjim izborima zbog nepravilnosti u sastavljanju liste.

image