Svet

Ministar finansija: Nemačka nije "evropski bolesnik", samo nismo u formi

Kristijan Lindner je upozorio da bi izlazak iz EU "uništio nemačku ekonomiju", dodajući da su njoj neophodne strukturne reforme
Ministar finansija: Nemačka nije "evropski bolesnik", samo nismo u formi© Tanjug/Jens Kalaene/dpa via AP

Nemačkoj su potrebne strukturne reforme da bi povećala svoju konkurentnost, rekao je ministar finansija te zemlje Kristijan Lindner, na događaju u Londonskoj školi ekonomije, prenosi Rojters.

Njegovi komentari su usledili nakon što je Nemačka ponovo dobila etiketu "evropskog bolesnika", pošto je prošle godine ostvarila najslabiji učinak među velikim ekonomijama sveta, prema podacima MMF-a.

Nemačka ekonomija se 2023. godine smanjila za 0,3 odsto na godišnjem nivou, pošto su rastuće cene energenata, slabe globalna potražnja i povišene kamatne stope uticale na rast.

Lindner je, međutim, odbacio takvo poređenje, napomenuvši da Nemačka nije "bolesnik", već da jednostavno "nije u formi".

Britanski list "Ekonomist" je 1999. godine Nemačku nazvao "evropskim bolesnikom", u trenutku kada se ta zemlja borila sa izazovima ponovnog ujedinjenja i smanjene izvozne potražnje.

Nemačka vlada je smanjila prognozu ekonomskog rasta za 2024. godinu na samo 0,2 odsto, znatno ispod 1,4 odsto koliko se u proseku najavljuje za napredne ekonomije. Ta brojka je znatno manja od ranije procene, koja je iznosila 1,4 odsto, navodi Rojters.

Nemačka je "zdrava, ali nije u najboljoj formi", rekao je Lindner, a uporedivši privrede Nemačke i Velike Britanije, dodao je da su "obe u padu".

Ministar je prošlog meseca, držeći se iste metafore, uporedio Nemačku sa "umornim čovekom" kome je potrebna "šolja kafe" strukturalnih reformi.

Lindner je takođe govorio o tome kako je, po njegovom mišljenju, Evropskoj uniji potrebno jedinstveno tržište kapitala za privatne investicije, umesto beskrajnih državnih subvencija.

"Malo je verovatno da je bilo koja privreda sposobna da isplaćuje subvencije na duži rok", rekao je on.

U odvojenom komentaru za "Blumberg", ministar je naveo da bi nemačka privreda bila uništena ako bi, kao i Velika Britanija, izašla iz EU, dodajući da je jedinstveno tržište za Nemačku "od najveće važnosti".

Prošlog meseca, nemačka političarka iz redova Alternative za Nemačku (AfD) Alis Vajdel nazvala je bregzit "modelom za Nemačku", dodajući da bi trebalo održati referendum kako bi "narod mogao da odluči, baš kao što je to uradila Britanija".

Lindner je rekao da bi to "uništilo nemačku ekonomiju".

"Zato moramo da kažemo ljudima, u redu, možda ne podržavate politike vlade, ali ovo nije razlog za promenu kompletnog sistema i za promenu onoga na čemu se zasniva naše bogatstvo", rekao je on.

image