Svet

"Blumberg": Nemačkoj odbrojani dani, više neće biti ekonomska supersila

Temelji nemačke industrijske proizvodnje pali su kao domine, piše list
"Blumberg": Nemačkoj odbrojani dani, više neće biti ekonomska supersilaGetty © Sina Schuldt/picture alliance

Nekoliko velikih nemačkih fabrika zatvorilo je prošle godine svoja postrojenja, uključujući i jednu u Diseldorfu, navodi "Blumberg" u tekstu "Dani nemačke kao industrijske velesile se bliže kraju".

Proizvodnja u najvećoj evropskoj ekonomiji beleži pad od 2017. godine, a on se ubrzava zbog smanjene konkurentnosti.

Izvršni direktor "GEA Grup AG" Stefan Kleber, inače industrije koja posluje još od kraja 1800. godine kaže da nema mnogo nade.

"Zaista nisam siguran da li možemo da zaustavimo ovaj trend, mnoge stvari će morati da se promene veoma brzo", rekao je Klebert za "Blumberg".

Temelji nemačke industrijske proizvodnje pali su kao domine, piše list i navodi da se SAD udaljavaju od Evrope i žele da se takmiče sa svojim transatlanskim partnerima. Kina postaje glavni rival i zato Amerika više nije nezasit kupac nemačke robe.

Konačni udarac za neke proizvođače bio je prestanak upotrebe velikih količina povoljnog ruskog prirodnog gasa, piše "Blumberg".

Zajedno sa globalnom nestabilnošću, politička paraliza u Berlinu pogoršava ova domaća pitanja kao što su urušena infrastruktura, starenje radne snage i birokratija. Obrazovni sistem, nekad moćan, obeležen je nedostatkom dugoročnog ulaganja u javne usluge.

Istraživački institut IFO procenjuje da će pad matematičkih veština koštati privredu oko 14 biliona evra proizvodnje do kraja veka.

U pojedinim slučajevima industrijska recesija dešava se uz male korake, poput smanjenja planova proširenja i investicija. U drugim slučajevima promene proizvodnih linija i smanjenje broja zaposlenih izgledaju drastičnije. U ekstremnim slučajevima kao što je fabrika cevi "Valorec SACA", trajno je zatvorena.

"Šok je bio ogroman", rekao je Volfgang Frajtag, koji je radio u fabrici kao tinejdžer. Njegov posao je sada da rastavlja opremu za prodaju i pomaže starijim kolegama da pronađu novi posao.

Nemačka još ima veliku grupu malih proizvođača, ali zbog zastoja reformi, nije jasno kako bi mogla da uspori industrijski pad.

"Nismo više konkurentni", rekao je ministar finansija Kristijan Lindner za "Blumberg". "Postajemo siromašni jer nemamo razvoj, zaostajemo", poručio je on.

Koaliciju kancelara Olafa Šolca koja se raspada još više je u neredu zbog budžetske krize izazvane sudskom presudom o merama zaduživanja iz sredine novembra.

"Ne morate da budete pesimista da biste rekli da ono što trenutno radimo neće biti dovoljno", kaže šef spoljne trgovine u industrijskoj komori Nemačke Folker Trojer.

Francuski proizvođač guma "Mišelin" zatvara dve nemačke fabrike i smanjuje broj zaposlenih za trećinu do kraja 2025, što utiče na 1.500 zaposlenih. Američki rival "Gudjir" ima slične planove.

Jedan od najteže pogođenih sektora je hemijska industrija, koja je direktno pogođena zbog gubitka ruskog gasa.

Prelazak na čist vodonik je još nesiguran, a na svakih 10 kompanija, jedna planira da zaustavi proizvodnju. Nedostaci energenata su se ubrzali zbog poremećaja koje je izazvala pandemija.

Kina stvara probleme nemačkoj industriji, jer azijske supersile smanjuju potražnju za nemačkom robom, dok sa druge strane konkurencija iz Kine preplavljuje nemačko tržište, posebno tržište električnih automobila.

Proizvođači solarnih panela zatvaraju fabrike, jer se takmiče sa kineskom konkurencijom koja ima pomoć države.

image