Svet

Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sisteme

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost ukazao je da Evropa ne može da se osloni samo na američku pomoć Ukrajini
Borelj: Zemlje EU moraju da hitno pošalju Ukrajini protivraketne sistemeGetty © Thierry Monasse / Contributor

Zemlje članice EU moraju hitno da pošalju protivraketne sisteme Ukrajini da bi se ojačala ukrajinska protivvazdušna odbrana radi odbrane od ruskih napada, izjavio je visoki predstavnik Unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj na sastanku šefova diplomatije G7 na Kapriju u Italiji.

On je naglasio da evropske zemlje imaju na zalihama sisteme "patriot" i druge protivraketne sisteme.

Borelj je ukazao da Evropa ne može da se osloni samo na pomoć SAD Ukrajini, preneo je Rojters.

On je takođe izrazio uverenje da će evropske zemlje da upute pomoć Ukrajini, navodeći da to mora da bude hitno učinjeno.

Izrazio je žaljenje zbog toga što je u američkom Kongresu došlo do odlaganja "preko potrebne pomoći Ukrajini" u iznosu od 60,84 milijarde dolara.

"U suprotnom će elektroenergetski sistem Ukrajine biti uništen, a nijedna država ne može da se bori bez struje u domovima i fabrikama", ukazao je Borelj.

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok izjavila je novinarima na marginama sastanka šefova diplomatije G7 da vidi znak nade iz SAD, nakon što je nemačka vlada insistirala na tome da Vašington nastavi da pruža podršku Ukrajini.

Pomoć Ukrajini u protivvazdušnoj odbrani ključno je pitanje za ministre G7 okupljene na sastanku na Kapriju, nakon jučerašnjeg apela Nemačke EU i NATO-u da učine više da pomognu Kijevu.

image
VV inauguration
banner