Svet

Energetski nadzorni organ EU: Treba nastaviti uvoz LNG-a iz Rusije

Oprezno treba pristupiti smanjenju energetske zavisnosti, uverava ACER
Energetski nadzorni organ EU: Treba nastaviti uvoz LNG-a iz Rusije© Jon Shapley/Houston Chronicle via Getty Images)

Evropska unija treba da nastavi uvoz ruskog prirodnog tečnog gasa (LNG), kako bi izbegla energetski šok, poručuje Agencija za saradnju energetskih regulatora EU (ACER) u trenutku dok grupa članica pokušava da zabrani kupovinu ovog energenta od Moskve.

Pokušajima suzbijanja rekordnog uvoza ruskog LNG-a u Evropu "treba pristupiti sa oprezom", ističe ACER.

"Smanjenje uvoza ruskog LNG-a trebalo bi da sprovodi postepenim koracima", navodi agencija u izveštaju, koji naglašava teškoće za EU ​​da balansira energetsku bezbednost sa težnjom da smanjenjem kupovine gasa našteti finansijama Rusije.

U velikoj meri, EU je ublažila svoju zavisnost od ruskog energenta povećanjem kupovine LNG-a iz zemlje, kao i od drugih dobavljača.

Rusija je sada drugi najveći snabdevač LNG-a u bloku posle SAD, sa 16 odsto ukupnog uvoza prošle godine.

Diplomate EU kažu da zemlje, uključujući Švedsku, Finsku i baltičke zemlje, traže da EU uvede momentalnu potpunu zabranu ruskog LNG-a, što je korak koji bi zahtevao jednoglasnost država članica. Zbog toga će njihovi zvaničnici sledeće nedelje lobirati i u Evropskoj komisiji.

Ali gorivo uvoze zemlje poput Francuske, Španije i Belgije, a deo se prodaje Nemačkoj i njenim centralnoevropskim susedima, koje pokušavaju da spreče rast cena energije za industriju.

Nadzorni odbor EU takođe je zabrinut zbog toga što pojedine države članice koriste nova ovlašćenja "da privremeno ograniče isporuke gasa, uključujući LNG iz Rusije i Belorusije". Takvi potezi bi, kažu, mogli da utiču na dugoročne ugovore o snabdevanju dogovorene sa Moskvom pre početka SVO 2022, a kršenje takvih sporazuma rezultiralo bi plaćanjem velikih penala za evropske kompanije.

Kao dodatni znak potencijalnih tenzija unutar EU po pitanju energetske bezbednosti, Austrija, Mađarska, Češka Republika i Slovačka upozorile su da bi nemački namet na transport gasa iz te zemlje mogao da ih natera da povećaju ruski uvoz.

Komisija je rekla da "unilateralne nacionalne mere u vidu izvoznih ograničenja ili nameta na prekograničnim izlaznim tačkama dovode energetsku solidarnost u opasnost". Odbila je da komentariše da li će pokrenuti pravni postupak protiv Nemačke, što je Austrija zatražila.

image
VV inauguration
banner