Svet

Blinken: Ne smemo da odlažemo pomoć Ukrajini, jer može biti prekasno

Bilo bi bolje da su američki kongresmeni mesecima ranije glasali za pružanje pomoći Kijevu, stoga je izuzetno važno da se "to uradi upravo sada, ovog vikenda", ocenio je američki državni sekretar
Blinken: Ne smemo da odlažemo pomoć Ukrajini, jer može biti prekasnowww.globallookpress.com © IMAGO/Leon Kuegeler/photothek.de

Kongres mora da se dogovori o paketu pomoći Ukrajini što je pre moguće, inače postoji opasnost da će biti "prekasno", izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Ako nastavimo da odlažemo pomoć Kijevu, postoji realna opasnost da ćemo se naći u situaciji da bude prekasno", rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara spoljnih poslova G7 na italijanskom ostrvu Kapri.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da su američki kongresmeni mesecima ranije glasali za pružanje pomoći Kijevu, ali je da je zbog toga izuzetno važno da se "to uradi upravo sada, ovog vikenda".

Blinken je ocenio da su zemlje G7 sada "ujedinjenije nego ikada usred kritičnih izazova za globalnu zajednicu".

"Iz ovog sastanka ministara spoljnih poslova izlazimo ujedinjeniji nego ikada u suočavanju sa kritičnim izazovima koji prete međunarodnoj zajednici", naveo je.

Govoreći o priznavanju Palestine kao države, američki državni sekretar je naglasio da su "SAD posvećene stvaranju palestinske države sa neophodnim bezbednosnim garancijama za Izrael, ali da sada nije pravo vreme za to".

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 okupili su se 17-19. aprila na italijanskom ostrvu Kapri kako bi razgovarali o hitnim pitanjima na međunarodnom dnevnom redu, uključujući sukobe u Ukrajini, krizu nakon iranskog napada na Izrael i situaciju oko pojasa Gaze i Crvene More .

image
VV inauguration
banner