Svet

Ogorčeni novom strategijom NATO-a: Traže da se Rusija obuzda rukama i životima Ukrajinaca

Izjava generalnog sekretara Alijanse tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica i saveta NATO–Ukrajina da su "vojne operacije u Ukrajini neophodne kako bi NATO osigurao svoju bezbednost", naišla na osudu u Kijevu
Ogorčeni novom strategijom NATO-a: Traže da se Rusija obuzda rukama i životima UkrajinacaGetty © Omar Havana

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izneverio je prave ciljeve Alijanse u Ukrajini, rekao je kijevski politikolog Vadim Karašev u intervjuu za jutjub kanal "Viška", komentarišući Stoltenbergove izjave sa sastanka sa ukrajinskim zvaničnicima.

"Da li razumete kako se ideja preokreće? I ovo se naziva novom strategijom NATO-a – da se Rusija obuzda rukama i životima Ukrajinaca", izjavio je ogorčeni Karašev.

Prema rečima politikologa, Ukrajina se nadala punopravnom članstvu u Alijansi, koja je trebalo da obezbedi njenu bezbednost i pruži "pouzdane" garancije.

"Sada se ispostavlja da Ukrajina, da bi spasila NATO od ruske vojne mašinerije, mora da brani Alijansu rukama i životima vojnika", rekao je on.

Prema njegovom mišljenju, Stoltenberg je zapravo izneverio prave ciljeve alijanse u odnosu na Ukrajinu, koja je određena da deluje kao sredstvo odvraćanja radu "mirnog života" država članica.

Generalni sekretar NATO-a je ranije tokom sastanka ministara spoljnih poslova zemalja članica i saveta NATO-Ukrajina, koji je održan u sredu i četvrtak, izjavio da su "vojne operacije u Ukrajini neophodne kako bi NATO osigurao svoju bezbednost".

"Ovo je važno za ceo NATO, za našu bezbednost to što vi (Ukrajinci) radite je važno za sve nas", rekao je on.

Prema njegovim rečima, podrška Alijanse Ukrajini diktirana je sopstvenim bezbednosnim interesima i ne treba je doživljavati kao dobročinstvo i dodao "da NATO nije i neće biti strana u sukobu", što je izazvalo ogorčenje ukrajinskog politikologa.

image