Svet

Krše pravo građana na privatnost? Senat usvojio nastavak programa nadzora

To je važan deo naše nacionalne bezbednosti, istakao je lider većine u Senatu Čak Šumer nakon usvajanja kontroverznog programa
Krše pravo građana na privatnost? Senat usvojio nastavak programa nadzora© Senate TV via AP

Američki Senat je u petak kasno uveče glasao za ponovno odobrenje kontroverznog programa nadzora (FISA), zamalo propustivši isticanje važenja programa u ponoć, prenosi Rojters.

Ponovno odobrenje obezbeđuje ono što pristalice nazivaju ključnim elementom operacije prikupljanja spoljnih obaveštajnih podataka Sjedinjenih Država.

"Demokrate i republikanci su se okupili i uradili pravu stvar za bezbednost naše zemlje", rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

On je dodao da bi dozvoliti da FISA istekne bilo opasno.

"To je važan deo naše nacionalne bezbednosti, zaustaviti terorističke akte, trgovinu drogom i nasilni ekstremizam", istakao je Šumer.

FISA je izazvala kritike i republikanskih i demokratskih poslanika, koji tvrde da ovaj program krši ustavno pravo Amerikanaca na privatnost.

Predlog zakona republikanci u Predstavničkom domu blokirali su tri puta u proteklih pet meseci, pre nego što je prošle nedelje usvojen sa 273 glasova za i 147 protiv kada je njegovo trajanje skraćeno sa pet na dve godine.

Bela kuća, šefovi obaveštajnih službi i najviši zvaničnici u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma upozorili su na potencijalno katastrofalne efekte neodobravanja programa, koji je prvi put kreiran nakon napada 11. septembra 2001. godine.

Iako je pravo na privatnost sadržano u Ustavu SAD, podaci stranih državljana koje prikuplja program često uključuju komunikaciju sa Amerikancima, a domaća tela za sprovođenje zakona, kao što je FBI, mogu da im pristupe bez naloga.

To je uznemirilo i tvrdokorne republikance i krajnje levičarske demokrate.

Nedavna otkrića da je FBI koristio ovu mogućnost da traži informacije o demonstrantima iz pokreta "Blek lajvs meters" , donatorima kampanje u Kongresu i američkim zvaničnicima izazvala su dodatne sumnje u integritet programa.

image
VV inauguration
banner