Svet

Rim se pretvara u prestonicu islama: Policija zabrinuta zbog broja improvizovanih džamija

Broj džamija, koje se otvaraju u napuštenim skladištima, garažama, stanovima i podrumima, ponovo je u porastu, a naglo raste i broj muslimanskih imigranata u Italiji
Rim se pretvara u prestonicu islama: Policija zabrinuta zbog broja improvizovanih džamijaGetty © Antonio Masiello

Italijanske bezbednosne službe nadgledaju 53 "nezvanična islamska molitvena mesta" u Rimu, a policija je zabrinuta zbog nagle radikalizacije muslimana i rastućeg terorizma, pisao je nedavno italijanski "Tempo", koji se poziva na izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj improvizovanih džamija, koje se otvaraju u napuštenim skladištima, garažama, stanovima i podrumima, ponovo je u porastu, a naglo raste i broj muslimanskih imigranata u Italiji.

Kako je nedavno pisao list "Tempo": "Skrivene džamije su mesta odakle vreba radikalizacija i gde se kriju usamljenici koji su postajali mučenici svetog rata."

Broj "podzemnih džamija" se skoro udvostručio u odnosu na onaj od pre jedne deceniju, navodi ovaj list.

Ukupan broj ovakvih džamija iznosi preko 100, navodi se u ovom izveštaju, a Rim se u njemu opisuje kao "prestonica islama".

Ovakva situacija nije ograničena samo na Rim. Nedavno su, tokom svetog muslimanskog meseca Ramazana, novinari tajno posetili neke od "podzemnih džamija" u Milanu i snimili dokumentarni film pod rečitim naslovom "Imigranti i nasilje, muslimani koji mrze Italiju".

Jedan od muslimana, koji sebe opisuje kao "radikalnog islamistu", rekao je da je u Kuranu zapisano da će muslimani "proterati Jevreje". On veruje da će muslimani uskoro osvojiti Zapad, počev od Italije, jer ona "ima dobro srce" i "veoma je bliska islamu".

"S druge strane, pogledajte crkve, u njima je svega nekoliko nekoliko starijih ljudi", rekao je novinarima.

Stanovništvo Italije postaje sve starije. Godine 2023. prosečna starost je bila nešto preko 47 godina, a stopa fertiliteta (koja označava prosečan broj dece koji rodi jedna žena) iznosila je svega 1,3 odsto.

Italija je jedna od glavnih tačaka za muslimanske imigrante koji putuju u EU iz Afrike i Azije.

Premijerka Đorđa Meloni je u svojoj izbornoj kapmanji obećavala da će sprečiti migracije, ali je posle izbora prihvatila imigracionu politiku EU, koja podstiče tražioce azila.

Nešto ranije, italijanska policija uhapsila je osumnjičenog člana terorističke grupe "Islamska država Horasan" (ISIS-K), koji je doputovao iz Holandije.

Neki od državljana Tadžikistana nalaze se na poternicama Interpola zbog sumnje da su umešani u planiranje terorističkih napada u EU.

"Islamska država Horasan" je preuzela je odgovornost za prošlomesečni teroristički napad na koncertnu dvoranu Krokus siti hol u Moskvi. Državljani Tadžikistana činili su većinu osumnjičenih za ovaj napad, a ruske vlasti istražuju njihove veze sa Ukrajinom.

image