Svet

SAD pakuju kofere: 1.000 američkih vojnika napustiće Niger

Zamenik državnog sekretara SAD i premijer Nigera postigli su dogovor o povlačenju američkih vojnih snaga iz te zemlje, preneo je Rojters
SAD pakuju kofere: 1.000 američkih vojnika napustiće Niger© Tanjug/AP Photo/Carley Petesch, File

SAD su obavestile Niger da će uskoro povući 1.000 vojnika iz te afričke zemlje u narednim mesecima, napisao je novinar "Njujork tajmsa" Erik Šmit na Tviteru.

"Na sastanku u petak, zamenik državnog sekretara SAD i premijer Nigera Ali Lamin Zejne postigli su dogovor o povlačenju američkih vojnih snaga iz te zemlje", preneo je Rojters istu vest, pozivajući se na izvor.

Pre osam dana su ruski vojni instruktori stigli u Niger u avionu koji je nosio vojnu opremu, saopštila je nigerska državna televizija RTN i emitovala snimak iskrcavanja opreme iz vojnog teretnog aviona.

"Ovde smo da obučavamo vojsku Nigera, u okviru sporazuma o razvijanju vojne saradnje Rusije i Nigera", rekao je za RTN jedan od ruskih vojnih instruktora.

Pre toga je vlada Nigera raskinula sporazum kojim se američkom kontingentu dozvoljava da ostane u zemlji.

Kako je pojasnio portal "Vzgljad", rukovodstvo Nigera donelo je senzacionalnu odluku da protera američke trupe, a samim tim ugrožena je najvažnija vojne baze SAD u Africi. Niger sada uspostavlja saradnju sa Rusijom i Iranom, a do ovakvog razvoja događaja dovelo je ponašanje Stejt departmenta.

image
VV inauguration
banner