Svet

Čavušoglu: Švedska i Finska još da se potrude za ulazak u NATO

Turski ministar spoljnih poslova poručio da bi Švedska trebalo da spreči "propagandno delovanje pristalica kurdskih separatista"
Čavušoglu: Švedska i Finska još da se potrude za ulazak u NATOwww.globallookpress.com © Sha Dati/XinHua

Švedska i Finska napreduju ka odobrenju Ankare da pristupe NATO alijansi, ali moraju učiniti još toga, smatra turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu.

"Još uvek ima nekih problema. Postigli su određeni napredak i preduzeli određene korake, ali u ovom trenutku to nije dovoljno", izjavio je Čavušoglu za "Blumberg" u utorak pre nego što se sastao sa švedskim i finskim kolegama na marginama ministarskog sastanka NATO-a u Bukureštu.

Mađarska i Turska jedine su preostale članice NATO-a koje nisu podržale pristup dve nordijske zemalje Alijansi, za šta je neophodna jednoglasna podrška članica.

Pozvavši se na privatne izjave Viktora Orbana, poljski premijer Mateuš Moravjecki nedavno je otkrio da će Mađarska za mesec dana ratifikovati ulazak Finske i Švedske u NATO.

Uslov Turske da odobri pristup Švedske u NATO jeste da ta zemlja izruči kurdske separatiste, ali i da ukine restrikcije na trgovinu oružjem sa Ankarom, što je Švedska učinila.

Čavušoglu sada ukazuje da bi Švedska trebalo da spreči ono šta turski ministar spoljnih poslova naziva propagandnim delovanjem pristalica kurdskih militanata, pozivajući se na trilateralni memorandum koji su Švedska i Finska sa Turskom potpisale u Madridu, u kome se navode koraci za ispunjavanje zahteva Ankare.

"Oni treba da sprovedu neke članove tog memoranduma, nakon čega ćemo imati otvoren, iskren i prijateljski sastanak ovde u Bukureštu sa mojim kolegama", rekao je Čavušoglu.

Švedska veruje da je "na stabilnom putu"

Na pitanje šta još njegova žena može da učini, švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom je za novinare izjavio pred sastanak u Bukureštu da se "sve svodi na dijalog" i iskazao uverenje da je Švedska "na stabilnom putu ka postizanju svih uslova navedenih u memorandumu."

Bilstrom je dodao da su neke stavke navedene u memorandumu, poput saradnje na polju obaveštajnog rada, bitne i za Švedsku.

"To je važno jer ljudi koji su počinili zločine u Švedskoj odlaze u Tursku i mi želimo da ih vratimo kako bismo sproveli pravdu", ukazao je on.

Turska je prošle nedelje pozvala švedskog ambasadora u Ankari na razgovor, nakon što su simpatizeri kurdskih militanata na fasadi turske ambasade u Stokholmu prikazali ono što je Ankara nazvala "terorističkom propagandom".

Incident se dogodio samo nekoliko dana nakon smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu koji su, kako je izvestila turska vlada, izvršili militanti u vezi sa Radničkom partijom Kurdistana i Narodnim zaštitnim jedinicama iz Sirije.

image