Svet

Alternativa za Nemačku protiv Marin le Pen: Sporan Majot, najdalji komad Evropske unije

AfD je od nemačke vlade zatražio da "komentariše rezoluciju Ujedinjenih nacija" u skladu sa kojom bi Francuska trebalo da vrati to ostrvo u Indijskom okeanu Komorima
Alternativa za Nemačku protiv Marin le Pen: Sporan Majot, najdalji komad Evropske unije© Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Nemačka desničarska partija Alternativa za Nemačku (AfD) sukobila se sa fracuskim Nacionalnim okupljanjem (RN) Marin le Pen oko statusa francuske prekomorske teritorije Majot, prenosi "Euraktiv".

AfD je od nemačke vlade zatražio da "komentariše rezoluciju Ujedinjenih nacija" u skladu sa kojom bi Francuska trebalo da vrati to ostrvo u Indijskom okeanu Komorima.

Taj zahtev nije naišao na razumevanje na francuskoj desnici, a Marin le Pen je tokom posete Majotu u subotu izjavila da bi AfD "trebalo da se bavi problemima u Nemačkoj".

Francuska političarka je rekla je da nema problema da svojim nemačkim kolegama – koji su u istoj parlamentarnoj grupi EU, Identitet i demokratija – objasni zašto su stanovnici Majota već tri puta izrazili želju da budu deo Francuske.

Nakon referenduma 2009. godine, Majot je 31. marta 2011. postao prekomorski departman (region) Francuske, sa istim statusom kao i departmani u kontinentalnom delu te zemlje. Od 2014. taj maleni arhipelag u Indijskom okeanu je priznat kao najudaljeniji region Evropske unije.

Geološki, Majot je deo komorskog arhipelaga, koji se nalazi između Madagaskara i afričkog kopna i koji većinski pripada nezavisnoj državi Komori. Ta zemlja, zajedno sa rezolucijom Generalne skupštine UN, ne priznaje pripadnost Majota Francuskoj.

Komori su stekli nezavisnost od Francuske početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Međutim, građani Majota su, za razliku od ostalih stanovnika komorskog arhipelaga, u dva navrata – 1974. i 1976. godine – glasali da ostanu deo Francuske.

Za AfD protest Le Penove je bio iznenađenje, a portparol Matijas Mosdorf je rekao za AFP da "niko ovde nije mogao da pretpostavi da će RN biti uznemiren zbog ovoga".

Reč je o "nemačkim dvostrukim standardima" kada je u pitanju "usaglašenost sa međunarodnim pravom", praveći poređenje sa odbijanjem Nemačke da prizna rezultate ruskih referenduma na istoku Ukrajine krajem 2022. godine.

Le Penova je to poređenje nazvala "izuzetno nespretnim" i obećala da će svojim nemačkim kolegama dati "nekoliko lekcija iz geopolitike".

image
VV inauguration
banner