Svet

Uspon Žordana Bardela: Sa približavanjem evropskih izbora raste nervoza u Makronovim redovima

Makronove pristalice pokušavaju da nađu efikasan način da prekinu uspon harizmatičnog 28-godišnjaka
Uspon Žordana Bardela: Sa približavanjem evropskih izbora raste nervoza u Makronovim redovimaGetty © Sylvain Lefevre / Contributor

Marin Le Pen je i dalje lice francuske krajnje desnice, ali joj njen 28-godišnji štićenik sve više krade pažnju javnosti.

Stranka Nacionalno okupljanje zvanično je započela kampanju za evropske izbore prošlog vikenda u lučkom gradu Marseju, samo tri meseca pre glasanja. Hiljade pristalica okupilo se u izložbenom centru pod sloganom "Francuska se vratila, Evropa se ponovo rađa". Međutim, najglasnije klicanje nije izazvala Marin Le Pen, već harizmatični predsedniki stranke Žordan Bardela, piše "Politiko".

Ovaj Parižanin postao je poznato ime u francuskoj politici u relativno kratkom vremenskom periodu otkako je postao šef stranke krajem 2022.

Nedavne ankete pokazuju da bi Bardela bi mogao da dovede francusku krajnju desnicu do najveće pobede do sada na izborima. Predviđa se da će njegova stranka osvojiti blizu 30 odsto glasova na evropskim izborima u junu, 10 poena više od Makronove liste. Nacionalno okupljanje nikada nije prešlo prag od 25 odsto na izborima u Francuskoj.

Francuska krajnja desnica postala je popularna u protekloj deceniji i na svakim izborima prolazi sve bolje, a Bardela je odigrao ključnu ulogu u tome otkako je postao lider stranke.

On je sada jedna od francuskih političkih zvezda u (najbržem) usponu. Prema jednoj anketi objavljenoj ranije ovog meseca, Bardela je drugi najpopularniji političar u Francuskoj, iza bivšeg premijera Eduara Filipa i ispred Le Penove. Izbor Gabrijela Atala za premijera pokazuje kolikom ga pretnjom smatra predsednik Emanuel Makron.

"Atal i Bardela su generacija. Atal je politički oštrouman i zna da zada sadržajan udarac tako da je neko ko može da se suoči sa Nacionalnim okupnjanjem", rekao je jedan Makronov pomoćnik.

Makronova stranka Renesansa, deo grupe Obnova Evrope, pokušala je Bardelu predstavi kao "arogantnog" proruskog izolacionistu – ali za sada im to ne polazi za rukom.

"Nacionalno okupljanje će završiti na prvom mestu, ali ako uspemo da pretvorimo trku u direktnu konfrontaciju između nas i njih, mogli bismo da prođemo dobro", rekao je za "Politiko" jedan poslanik Makronove stranke. "Podela nacionalista i globalista mora da bude u središtu kampanje. Moramo od ovoga da napravimo civilizacijsko pitanje."

Renesansa se trudila da Nacionalno okupljanje prikaže kao ekstremističku silu: naglašavajući njene veze sa Rusijom, anti-EU sklonosti i saveze sa ekstremističkim strankama u inostranstvu. I ništa im nije prošlo, naročito ne navodne veze sa Moskvom.

Matje Galar, direktor istraživanja u Ipsosu rekao je za "Politiko" da stavovi Nacionalnog okupljanja o Rusiji nisu prva stvar sa kojom većina glasača identifikuje stranku, čak i ako možda postoje neki 'kolebljivi glasači'". "Malo je verovatno da će to dovesti do toga da Bardela izgubi poene ili zamah", dodao je.

image