Svet

Ursula krenula u kampanju: Izbegla odgovor na škakljivo pitanje i napala Marin Le Pen

Nacionalno okupljanje su prijatelji Putina i ne može im se verovati, poručila je šefica Evropske komisije
Ursula krenula u kampanju: Izbegla odgovor na škakljivo pitanje i napala Marin Le PenGetty © Thierry Monasse / Contributor

Ursula fon der Lajen pokrenula je svoju kampanju za još pet godina na čelu Evropske komisije ciljajući na francusku stranku Nacionalno okupljanje (RN), koju predvodi Marin Le Pen.

"Vrlo smo jasno videli da Okupljanje... dovodi u pitanje Evropsku uniju i da su oni prijatelji (ruskog predsednika Vladimira) Putina, tako da se na njih ne možete osloniti", rekla je ona na konferenciji za novinare, ubrzo nakon što je potvrđena kao vodeći kandidat Evropske narodne partije (EPP) desnog centra na kongresu u Bukureštu.

Stranku Marin Le Pen optužuju za bliske veze sa Rusijom još od 2014. godine, kada su dobili kredit od 6 miliona evra od ruske kompanije. Zajam je od tada otplaćen, a stranka poriče bilo kakve veze sa Moskvom.

Napad Fon der Lajenove na RN došao je kao odgovor na pitanje zašto je francuska članica EPP, Republikanci, nisu podržali.

Fon der Lajenova je izbegla da odgovori na pitanje i ponovila da stranke sa kojima će EPP sarađivati moraju biti pro-EU, proukrajinske i za podržavanje vladavine prava.

Neke od partija članica EPP-a su u vladi sa strankama krajnje desnice, kao što su Italija i Finska.

Nacionalno okupljanje je deo grupe Identitet i demokratija u Evropskom parlamentu, zajedno sa Danskom narodnom partijom (PVV) i Alternativom za Nemačku (AfD).

image