Svet

Sve su svinje jednake, neke su samo jednakije od drugih? Istočna Evropa van trke za šefa EU, NATO

Novije članice EU se bune zbog verovatnog imenovanja holandskog premijera Marka Rutea za šefa NATO-a
Sve su svinje jednake, neke su samo jednakije od drugih? Istočna Evropa van trke za šefa EU, NATOGetty © SOPA Images / Contributor

Dve decenije nakon ulaska u Evropsku uniju i NATO, istočnoevropske zemlje strahuju da će ponovo biti zanemarene prilikom izbora kandidata za najviše poslove u obe institucije.

Verovatno imenovanje holandskog premijera Marka Rutea za novog šefa NATO-a ovog leta možda je dobilo podršku Vašingtona, Londona, Pariza i Berlina. Međutim, među mnogim novijim članicama Alijanse, posebno onima na granici sa Rusijom, Belorusijom i Ukrajinom, dobrodošlica je bila daleko manje topla.

"Kakav moralni kredibilitet ima ovaj tip?" rekao je bivši estonski predsednik Tomas Hendrik Ilves, ukazujući na neuspeh Holandije da tokom 13 godina, koliko je Rute bio premijer, ispuni svoju obavezu prema NATO-u od dva odsto BDP-a za odbranu.

Među ostalim kandidatima za tu poziciju bili su rumunski predsednik Klaus Joanis, čija je vlada u februaru obavestila NATO o njegovoj potencijalnoj kandidaturi, i estonska premijerka Kaja Kalas, koja nije podnela kandidaturu, ali je prošle godine izrazila interesovanje.

"Ako razmišljamo o geografskoj ravnoteži, to će biti četvrti (NATO) generalni sekretar iz Holandije", rekla je Kalas "Politiku". "I onda se postavlja pitanje da li u NATO-u postoje zemlje prvog i drugog reda".

"Jesmo li jednaki ili nismo jednaki? Dakle, ova pitanja i dalje ostaju", dodala je ona.

Istočnoevropske zemlje su imale svega nekoliko najviših pozicija u EU i NATO-u od kada se većina njih pridružila dvema institucijama 2004. godine, nekih 15 godina nakon pada gvozdene zavese.

Poljska je jedina zemlja u regionu kojoj je dodeljena jedna od visokih funkcija u bloku. Bivši (a sada sadašnji) premijer Donald Tusk bio je jedan mandat predsednik Evropskog saveta, a Jerži Buzek, još jedan bivši poljski premijer, bio je na čelu Evropskog parlamenta tri godine, otprilike pola mandata.

Trenutno, istočni Evropljanin u EU sa najvišom pozicijom je Valdis Dombrovskis, Letonac koji je stavljen na čelo moćnog trgovinskog portfelja nakon što je njegov prethodnik Fil Hogan, irski političar, podneo ostavku usled skandala. Rumun Mirčea Džoana je zamenik generalnog sekretara NATO-a.

"Od proširenja (2004.), u centralnoj i istočnoj Evropi živi 110 miliona ljudi. Postoji pet velikih pozicija u EU i NATO-u i one se rotiraju svakih pet godina, tako da je to ukupno 25 radnih mesta. Za to vreme, 20 odsto EU dobija 7 odsto pozicija", rekao je Ilves.

Pored imenovanja u NATO, za koje se očekuje da će se održati do samita lidera u Vašingtonu ovog leta, nakon izbora za Evropski parlament u junu očekuje se i preraspodela najviših mesta u EU.

Očekuje se da će predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, bivša nemačka ministarka odbrane, dobiti još jedan mandat. Ali trka za druge funkcije - predsednika Evropskog saveta, predsednika Evropskog parlamenta i najvišeg diplomate EU, visokog predstavnika zaduženog za spoljnu politiku - ostaje otvorena.

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski viđen je za mogućeg komesara za odbranu, što je nova pozicija koju je Fon der Lajenova rekla da će je uspostaviti tokom drugog mandata.

U Estoniji, Litvaniji i Letoniji, visoki zvaničnici veruju da velike sile u zapadnoj Evropi i dalje smatraju da ih ne treba uzimati u obzir kao kandidate, zbog "blizine Rusije".

Frans Timermans, bivši visoki holandski zvaničnik u Evropskoj komisiji, oličio je otpor Zapadnih Evropljana baltičkom šefu NATO-a, rekavši prošle godine da je "ona (Kalas) takođe premijerka zemlje koja je na granici sa Rusijom".

Kalasova se sada nada da će naslediti Španca Žozepa Borelja na mestu visokog predstavnika za spoljne poslove i visoki evropski zvaničnici očekuju da će je u tome podržati francuski predsednik Emanuel Makron. Nisu svi, međutim, uvereni da ona ima šanse.

Zvaničnik EU, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je ideja da Kalas bude najviši diplomata EU "osetljiva" u nekim prestonicama EU.

"Ne vidim da bi Francuska i Nemačka pristale na to, iz istih razloga zbog kojih ona nije bila opcija za NATO posao", rekao je zvaničnik. "Da li zaista stavljamo nekoga ko voli da jede Ruse za doručak na ovu poziciju?"

image