Svet

Još pet godina Ursule fon der Lajen?

Šefica Evropske komisije "merka" drugi mandat
Još pet godina Ursule fon der Lajen?Getty © picture alliance / Contributor

Ursula fon der Lajen kreće sa kampanjom za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, tražeći još pet godina na vrhu izvršne vlasti EU u zamenu za povećanje potrošnje na odbranu, poboljšanje poslovne konkurentnosti i zelenu politiku.

Bivša nemačka ministarka odbrane uspela je, piše "Fajnenšel tajms", da izvede EU kroz pandemiju, sukob u Ukrajini i sprovede reviziju zdravstvene, ekonomske, energetske i bezbednosne politike bloka.

Njena Evropska narodna partija desnog centra (EPP) vodi u anketama uoči izbora za Evropski parlament u junu. Ako se ta prednost pretvori u rezultat, EPP bi mogao da predloži svog glavnog kandidata za šefa sledeće komisije. Ako dobije podršku lidera EU, Fon der Lajenova će morati da dobije većinu glasova članova novog parlamenta da bi preuzela dužnost.

"Ona ima podršku stranke i država članica", rekla je "Fajnenšel tajmsu" osoba upoznata sa diskusijama oko njene kandidature. Mađarski premijer Viktor Orban jedini je EU lider koji je javno rekao da se protivi drugom mandatu Ursule fon der Lajen.

Fon der Lajenova, koja je u više navrata odbijala da komentariše mogućnost drugog mandata, rekla je ovog vikenda da će, ukoliko postane sledeća predsednica komisije, stvoriti novu funkciju komesara za odbranu koji će nadgledati podršku Brisela evropskoj odbrambenoj industriji.

image