Svet

Da li će "kraljica" Evropske komisije nastaviti da vlada još četiri godine?

Može li iko da pobedi Ursulu fon der Lajen? Dok se EU priprema za izbore, ovo pitanje kruži briselskim kuloarima
Da li će "kraljica" Evropske komisije nastaviti da vlada još četiri godine?Getty © Kena Betancur / Stringer

Iako predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen nije zvanično potvrdila da se kandiduje za drugi mandat, važi za favorita, naročito jer na vidiku nema nijednog drugog kandidata koji bi mogao da je "svrgne" sa položaja.

U pitanju je, piše "Politiko", takozvani Fon der Lajen metod. Tokom 20-godišnje političke karijere, pune uspona i padova, Fon der Lajenova je svaku buru savladala mirno i nasmešeno. U razgovorima sa desetinama zvaničnika i diplomata EU, malo ko je izrazio ozbiljnu sumnju da će joj drugi mandat izmaći.

Kritike iz Brisela, posle podrške koju je – ne konsultujući se sa EU zvaničnicima – uputila izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu, utihnule su ili se mrmljaju iza zatvorenih vrata jer niko ne želi da se kači sa šeficom jedne od najmoćnijih institucija EU.

Kao štićenica bivše kancelarke Nemačke Angele Merkel, Fon der Lajenova je napredovala u briselskoj hijerarhiji i postala najmoćnija predsednica Komisije posle Žaka Delora.

Njeno funkcionisanje pod pritiskom zapečatio je status uspešne glavne krizne menadžerke: dinamična, dobro pripremljena, saradnica Vašingtona sposobna da vidi kroz maglu koja ponekad obavija Brisel. Ursula fon der Lajen je vremenom u Evropi postala javno lice ponekad daleke evropske birokratske mašine.

Pomoglo je i to što u sazvežđu evropske moći zvezdama oko nje nedostaje sjaj. Francuski i nemački lideri se doživljavaju kao arogantni i povučeni, ili neefikasni i dosadni. Njenog "glavnog" institucionalnog rivala, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela, u Briselu smatraju rasejanim i sklonim gafovima, posebno nakon skandala "Sofagejt" kada je pojurivši da sedne na sofu tokom posete Turskoj ispao seksista, nekompetentan i nesposoban, čemu je u velikoj meri doprineo i stav i nastup same Fon der Lajenove, navodi "Politiko".

Problem sa kojim se Ursula fon der Lajen sreće je što njena najveća snaga predstavlja i njenu najveću slabost. Fon der Lajenova ima tendenciju da sama rešava probleme, ignorišući briselsku birokratiju. Taj "monarhistički" pristup živcira evropske zvaničnike – ne samo u Briselu već i šire.

"Izluđuje nas", rekao je jedan neimenovani zvaničnik Komisije. "Tera svoje bez konsultovanja sa zemljama članicama. Postojalo je razumevanje na početku sukoba u Ukrajini, ali se ono sada istanjilo", rekao je drugi.

Jedini zvaničnik koji nema problem da jasno i glasno kaže šta misli je mađarski premijer Viktor Orban.

"Koliko se često javnosti čini da Evropom upravljaju Komisija i njena predsednica. Mislimo na nju i čitamo njene reči kao da govori lider Evrope – a ona je u stvari naš zaposleni, naš plaćeni radnik, čiji je posao da izvršava ono što mi odlučimo", rekao je nedavno Orban.

"Ona misli da nema šefa", rekao je jedan neimenovani diplomata. "Moramo da je stavimo pod kontrolu". A ta kontrola bi trebalo da bude protivkandidat koji zavisi od izbora za Evropski parlament.

Da bi dobila drugi mandat, Fon der Lajenova mora da dobije nominaciju evropskih lidera i potvrdu Evropskog parlamenta. Kako stvari sada stoje, sa usponom desnice – ta većina će biti tanušna.

"Ona je, bez sumnje, favorit, ali sa ovim anketama... prerano je reći da li će sigurno biti ponovo izabrana", rekao je diplomata iz centralne Evrope.

image