Svet

Janis Varufakis tuži Nemačku: Autoritarna praksa u bastionima liberalne demokratije

Varufakisu je zabranjen ulazak u Nemačku, gde je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija "Jevrejski glas za mir"
Janis Varufakis tuži Nemačku: Autoritarna praksa u bastionima liberalne demokratijeGetty © David Levenson

Panevropska stranka "DiEM25" grčkog političara Janisa Varufakisa saopštila je danas da je on pokrenuo tužbu protiv države Nemačke jer su mu je zabranjen ulazak u tu zemlju 12. aprila, kada je trebalo da prisustvuje Palestinskom kongresu.

U saopštenju se navodi da je, posle zahteva Varufakisa za obrazloženje o zabrani ulaska u Nemačku, ta država odbila da odgovori, pozivajući se na "nacionalnu bezbednost".

"Imajući u vidu ovo jasno kršenje nemačkih i evropskih zakona... Varufakis vodi nemačku vlast na sud zbog kršenja njegovih osnovnih prava i klevete, navodeći njegovu nameru da se žali, ako bude potrebe, i evropskim sudovima", piše u saopštenju.

Dodaje se da su sudu u Nemačkoj predata dokumenta koja ga podsećaju da je Varufakis trebalo da govori na javnom događaju koji su zajedno organizovale njegova stranka i jevrejska nevladina organizacija "Jevrejski glas za mir", što čini "optužbe o antisemitizmu besmislenim" u slučaju policijske zabrane tog događaja.

U saopštenju se napominje da je nemačka država, pozivanjem na nacionalnu bezbednost "opravdala svoje približavanje totalitarizmu" i "raspustila vladavinu prava i najvažniji princip EU - slobode građana na kretanje i politički angažman".

image