Svet

Predizborna kampanja? Sve učestaliji napadi na nemačke političare uoči izbora za Evropski parlament

Napad na bivšu ministarku najnoviji je u nizu uoči evropskih izbora 9. juna.
Predizborna kampanja? Sve učestaliji napadi na nemačke političare uoči izbora za Evropski parlamentGetty © Westend61

Nemačke vlasti pokrenule su istragu nakon napada na nekadašnju gradonačelnicu Berlina i ministarku za brigu o porodici što je, navodi "Blumberg", najnoviji dokaz porasta političkog nasilja uoči izbora za Evropski parlament sledećeg meseca.

U utorak popodne, nepoznati muškarac udario je teškom i tvrdom torbom po glavi i vratu Francisku Gifi iz redova socijaldemokrata kancelara Olafa Šolca, a zatim se udaljio sa lica mesta, navodi se u policijskom saopštenju.

Gifi, koja je sada zamenik gradonačelnika Berlina, pretrpela je lakše povrede u napadu koji se dogodio u javnoj biblioteci.

"Zabrinuta sam i potresena rastućom 'kulturom otvorenog lova", gde su ljudi koji su politički aktivni i posvećeni sve više izloženi napadima", napisala je ona na društvenim mrežama.

Napad na ministarku najnoviji je u nizu uoči evropskih izbora 9. juna.

Poslanik socijaldemokrata u Evropskom parlamentu ozbiljnije je povređen u petak u napadu u Drezdenu, gde je lepio predizborne plakate. Iste večeri je napadnut i volonter Zelenih.

Policija traga za grupom tinejdžera za koju veruje da je odgovorna za oba napada.

Kasno u utorak, poslanik Zelenih je napadnut dok je bio u kampanji u Drezdenu, a muškarac i žena koji su ga vređali i salutirali kao nacisti, su privedeni, saopštila je policija.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer pozvala je na "povratak političkoj kulturi poštovanja" i poručila da "nasilje guši svaku debatu i uništava demokratski diskurs".

Robert Habek, vicekancelar i ministar ekonomije, upozorio je na rastuću pretnju slobodi i demokratiji od "neprijatelja koji žele da ih ukinu".

"Svi su primetili da je nasilje, nasilni govor u političkom prostoru postalo realnost. To izgovoreno nasilje prati stvarno nasilje na ulicama", rekao je Habek (Zeleni) na konferenciji u Hamburgu.

image