Svet

Izbori za Evropski parlament: Mask na strani desnice

Alternativa za Nemačku sve je popularnija u zemlji, a sa usponom desnice u celoj Evropi, grupe se nadaju da će formirati manjinu posle izbora za Evropski parlament koja će moći da utiče na političke odluke Brisela
Izbori za Evropski parlament: Mask na strani desniceGetty © Apu Gomes / Stringer

Kopredsednica Alternative za Nemačku (AfD) Alis Vajdel pozvala je preduzetnika Ilona Maska da je poseti u Bundestagu nakon što je milijarder javno podržao sve popularniju desničarsku stranku.

Vlasnik "Tesle" poziv je dobio nakon što je nedavno kritikovao demonstracije koje je ekstremistička muslimanska grupa organizovala u Hamburgu. "Siguran sam da su zahtevi da se zbaci vlada u Nemačkoj nezakoniti", napisao je na Iksu (čiji je takođe vlasnik).

"Dragi Ilone Masku, događaj je samo jedna od mnogih uznemirujućih stvari u Nemačkoj. Pozivam vas da posetite moju kancelariju u nemačkom Bundestagu što je pre moguće, kako bismo detaljnije porazgovarali o svemu", poručila mu je Vajdel.

Alternativa za Nemačku sve je popularnija u zemlji, a sa usponom desnice u celoj Evropi, grupe se nadaju da će formirati manjinu posle izbora za Evropski parlament koja će moći da utiče na političke odluke Brisela.

"Blumberg" priznaje da su desničarske stranke sve popularnije na Starom kontinentu, ali tvrdi da pojedine ankete pokazuju da njihova popularnost malčice pada.

Ipak, na osnovu istraživanja "Jurop elektsa", Alijansa panevropskog identiteta i demokratije u kojoj su članovi AfD i stranke Marin Le Pen i Holanđanina Gerta Vildersa, osvojiće 11,2 odsto glasova na izborima, odnosno 84 mesta u parlamentu.

Najveća politička grupa u EU parlamentu – Evropska narodna partija (EPP, desni centar), osvojiće 23 odsto glasova, odnosno 183 mesta, levi centar 140 mesta, a liberalna "Obnova" 86 mesta. Ove tri grupacije imaće apsolutnu većinu u parlamentu.

"Šuška" se da desničarska grupa Evropski konzervativci i reformisti (ECR), čije je "lice" italijanska premijerka Đorđa Meloni, pregovaraju sa liberalima o formiranju treće najveće grupacije u parlamentu sa 86 mesta.

Iako, istorijski, partije centra izbegavaju da sarađuju sa nacionalistima, uspon desnice – naročito u Nemačkoj – sada je promenio tradicionalna "uverenja". Čak je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, članica EPP signalizirala da je spremna da sarađuje sa ECR.

image