Svet

"Podseća na vreme uspona nacista": Sve češće političko nasilje u Nemačkoj

Sve učestalije napade na političke aktiviste u Nemačkoj "Politiko" je uporedio sa onim za vreme vladavine nacista
"Podseća na vreme uspona nacista": Sve češće političko nasilje u Nemačkoj© Tanjug/Jorg Carstensen/dpa via AP

Niz brutalnih napada na političare u Nemačkoj izazvao je nacionalnu debatu o sve sirovijoj političkoj klimi u zemlji, piše "Politiko", uz poređenje sa vrstom političkog nasilja koje je pratilo uspon nacista.

"Nedavni napadi na političare, na jednog dok je lepio predizborne plakate, i drugog u biblioteci, podsećaju na najmračnije poglavlje nemačke istorije", rekao je Hendrik Vist, demohrišćanski premijer Severne Rajne-Vestfalije, u intervjuu za nemački javni servis.

Prošle nedelje, dok je Matijas Eke iz Socijaldemokratske partije (SPD) i član Evropskog parlamenta kačio predizborne plakate u Drezdenu za predstojeće izbore za EU, prišla su mu četvorica mladića i udarili su ga. Eke je hospitalizovan zbog preloma jagodične kosti i povrede očne duplje.

U istom gradu i iste večeri, grupa mladića je napala aktivistu Zelenih. Jedan od napadača ga je dva puta udario pesnicom u lice, nakon čega je pao na zemlju, a napadači su ga, prema rečima svedoka, šutirali.

U utorak uveče u Drezdenu je napadnuta Ivon Mosler lokalni kandidat Zelenih dok je lepila predizborne plakate. Muškarac ju je gurnuo i pocepao postere, a mlada žena ju je pljunula.

Napadi ove sedmice, uključujući i onaj na bivšu gradonačelnicu Berlina Francisku Gifaj iz SPD-a, koju je u biblioteci napao muškarac udarivši je torbom u glavu, su događaji koji su dodatno podigli uzbunu širom zemlje.

"Doživljavamo eskalaciju antidemokratskog nasilja", rekla je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer (SPD).

Zbog svega ovoga, javnost zahteva da se obuzda nasilje upereno protiv predstavnika političkih partija, a neki su ovo političko nasilje uporedili sa onim koje je vladalo za vreme uspona nacista, piše "Politiko". 

Fezerova je najavila oštru akciju i zaštitne mere nakon napada na Ekea, posle sastanka sa ministrima iz nemačkih pokrajina.

Navedeno je da se razmatra veće prisustvo policije na političkim dešavanjima na lokalnom i saveznom nivou, kao i bolja lična zaštita političara.

Fezerova je rekla da atmosferu nasilja podgreva "neprijateljska retorika" koja dolazi od krajnje desnice.

Mnogi političari krive Alternativu za Nemačku (AfD) i, kako navodi publikacija, ohrabrenu ekstremnu desnicu za korumpiranost političkog delovanja u Nemačkoj sve zapaljivijom retorikom.

Nemačka policija saopštila je da je najmanje jedan od napadača na Ekea u Drezdenu bio "pod uticajem desničarske ekstremističke ideologije". Dalje navode da su oba napadača na Ivon Mosler došla iz grupe okupljenih ljudi koja je uzvikivala "Hajl Hitler".

Međutim, političari AfD-a su, takođe, žrtve političkog nasilja u Nemačkoj. Samo prošle godine je bilo 86 nasilnih napada na predstavnike AfD, što je više od napada na članove bilo koje druge stranke. 

"Politiko" navodi da aktiviste AfD najčešće napadaju levičari.

Pripadnici AfD-a krive svoje političke protivnike za porast političkog nasilja. Jorg Urban, predsednik AfD u Saksoniji, povodom napada na Ekea, napisao je na Iksu: "SPD mora da se zapita u kojoj meri njena stalna agitacija protiv političkih disidenata doprinosi takvim eskalacijama".

image