Svet

Špijunska afera u Evropskom parlamentu? Pretresena kancelarija vodećeg kandidata AfD-a

Kako je saopštilo nemačko Federalno tužilaštvo, Đijan G. je u januaru nekoliko puta prenosio interne informacije o odlukama Evropskog parlamenta kineskoj tajnoj službi
Špijunska afera u Evropskom parlamentu? Pretresena kancelarija vodećeg kandidata AfD-aGetty © Maja Hitij

Generalni federalni tužilac je u Evropskom parlamentu u Briselu pretresao kancelarije vodećeg kandidata Alternative za Nemačku (AfD) Maksimilijana Kraha i njegovog pomoćnika Đijana G. (43), prenosi nemački "Špigl".

Sumnja se da je kinesko-nemački državljanin Đijan G, pre nego što se pridružio političaru AfD-a Krahu, godinama radio i za nemačku obaveštajnu službu.

Pretres kancelarije je prethodno odobrio Evropski parlament.

Kako je saopštilo Federalno tužilaštvo, Đijanov privatni stan u Briselu je već pretresen 24. aprila.

"Parlament EU u potpunosti sarađuje sa nacionalnim vlastima", izjavila je portparolka Evropskog parlamenta. U krugovima evropskih poslanika se tvrdi da je istraga usmerena protiv Krahovog pomoćnika, a da su dokumenti u Krahovom ličnom vlasništvu navodno zaštićeni njegovim poslaničkim imunitetom.

Kako je saopštilo Federalno tužilaštvo, Đijan G. je u januaru nekoliko puta prenosio interne informacije o pregovorima i o odlukama Evropskog parlamenta kineskoj tajnoj službi.

Istražitelji pretpostavljaju da se informacije koje je prenosio Đijan G. odnose na rezoluciju o uticaju Pekinga na kritičnu infrastrukturu u EU. U rezoluciji iz januara, parlament je upozorio na "bezbednosne rizike" zbog tehnološke zavisnosti EU od Kine.

Takođe, Đijan je u januaru navodno kontaktirao kinesku tajnu službu povodom još jednog osetljivog pitanja. Prema istrazi, radi se o rezoluciji u kojoj je Evropski parlament pozvao Peking da odmah prekine sa progonom Ujgura, Tibetanaca i sledbenika sekte Falun gong. Sumnja se i da je Đijan G. špijunirao kineske opozicionare u Nemačkoj.

Istražitelji pretpostavljaju da je Đijan G. dugo radio za kinesku tajnu službu, verovatno pre nego što je 2019. godine postao službenik poslanika AfD Maksimilijana Kraha iz Saksonije.

image