Svet

Uhapšen službenik AfD-a zbog sumnje da je špijunirao za Kineze

Optuženi je poznat nemačkim organima još od pre desetak godina, kada se navodno nudio kao doušnik, ali je procenjeno da je nepouzdan i mogući dvostruki agent Kine
Uhapšen službenik AfD-a zbog sumnje da je špijunirao za KinezeGetty © Photo by Johannes Neudecker/picture alliance via Getty Images

Nemačka policija uhapsila je zaposlenog u stranci Alternativa za Nemačku (AfD) u Drezdenu zbog sumnje da je špijunirao za Kinu, objavio je nemački javni servis ARD.

Reč je o Đijan Điju (43), asistentu Maksimilijana Kraha, nosioca liste AfD-a za izbore za Evropski parlament u junu 2024.

Istražitelji sumnjaju da je Đi godinama dostavljao informacije iz Nemačke i EP kineskoj obaveštajnoj službi, to jest kineskom Ministarstvu državne bezbednosti. Sumnja se i da je posebno motrio na kineske disidente u Nemačkoj.

Kako navodi javni servis, Đi je poznat nemačkim organima još od pre desetak godina, kada se navodno nudio nemačkim službama kao doušnik, ali nije došlo do saradnje jer je procenjeno da je nepouzdan i mogući dvostruki agent Kine.

Đi, koji živi u Drezdenu i Briselu zbog posla, ima kineske korene i već nekoliko godina nemačko državljanstvo. U Drezden se doselio 2002. kao student, a onda se bavio biznisom. Kratko je bio član Socijaldemokratske partije Nemačke.

S političarem AfD-a Krahom se navodno upoznao prilikom osnivanja jedne firme, pošto je Krah u Drezdenu radio kao advokat. Za asistenta ga je uzeo 2019. kada je postao evropski poslanik.

Osumnjičeni je uhapšen u ponedeljak (22. aprila) uveče, nekoliko sati nakon što Federalno nemačko tužilaštvo u Dizeldorfu i Bad Homburgu uhapsilo troje Nemaca – dva muškarca i ženu, zbog sumnje da su radili za kinesku tajnu službu najmanje od 2022. godine. Koliko je poznato, njihov slučaj nema veze sa Đijevim slučajem.

image
VV inauguration
banner