Svet

Dvostruki agent: Kineski špijun, koji je radio za AfD, godinama je bio doušnik nemačke službe

Kineski agent dobio je nemačko državljanstvo, postao član Socijaldemokratske partije (SPD) i prošao bezbednosnu proveru Evropskog parlamenta
Dvostruki agent: Kineski špijun, koji je radio za AfD, godinama je bio doušnik nemačke službe

Vest o hapšenju pomoćnika poslanika Alternative za Nemačku (AfD) Maksimilijana Kraha, zbog sumnje da radi za Kinu, nastavlja da zaokuplja nemačke medije, ali, što se pojavljuje više informacija, nemačka obaveštajna služba i politički establišment izgledaju sve gore.

Novinski izveštaji otkrivaju da je kinesko-nemački državljanin Đijan G, pre nego što se pridružio političaru AfD-a Krahu, godinama radio za nemačku obaveštajnu službu, izveštava mađarski sajt "Remiks".

Maksimilijan Krah je komentarisao ove informacije na društvenoj platformi Iks na sledeći način: "Izvanredan preokret događaja!"

Mnogo toga je u pitanju, jer je Krah glavni kandidat AfD-a na parlamentarnim izborima u EU u junu. Novi izveštaji pokazuju da BfV ne samo regrutovao Đijana kao špijuna, već ga je i odbacila kao doušnika, zbog sumnje da je radio za Kinu.

Uprkos tome, Đijan je dobio nemačko državljanstvo, postao član Socijaldemokratske partije (SPD) i prošao bezbednosnu proveru Evropskog parlamenta.

Na društvenoj platormi Iks se oglasio i bivši ministar Matijas Brodkorb: "To je smešno. Pretpostavimo da je priča istinita. BfD radi sa njim, a zatim rekida saradnju, jer bi on mogao da bude dvostruki agent. Potom nemačka država daje državljanstvo ovom agentu. Šta je za to vreme radio BfD?".

"Krah želi da zaposli Đijana u Evropskom parlamentu", dodao je Brodkorb. "To nije moguće bez bezbednosne provere. Evropski parlament je trebalo da pita nemačke bezbednosne organe da li imaju nešto protiv Đijana. Ali, očigledno to nikad nisu učinili."

Jedno od glavnih pitanja je zašto BfD nikad nije obavestila poslanika Kraha ni AfD o svojim sumnjama, što je standardna operativna procedura, osmišljena da zaštiti zemlju od infiltracije stranih agenata. Dopuštanje Đijanu da radi za Kraha stvorilo je povoljan politički scenario za establišment, koji je pokušao da ocrni AfD. Đijan je uhapšen neposredno pred parlamentarne izbore u EU.

Postavlja pitanje da li je BfV godinama držao AfD u zabludi. Odnosno, da li je namerno načinio štetu stranci?

Prema pisanju lista "Bild", Đijan je od 2007. godine bio doušnik saksonskog ogranka BfV. Ranije se nudio da radi za savezni ogranak BfV-a, ali je odbijen i vraćen je saksonskom ogranku.

Đijan je radio sa nemačkom obaveštajnom službom, uključujući obezbeđivanje informacija koje se odnose na kineske državne aktere. Osam godina nakon što se pridružio saksonskom BfV kao obaveštajac, ogranak je obavestio savezni BfV da bi Đijan mogao da bude dvostruki špijun.

Godine 2015. i 2016. Đijana je direktno pratilo kontraobaveštajno odeljenja BfV-a. Kancelarija nije mogla da dokaže  da je kineski špijun.

Međutim, on je u to vreme već stupio u kontakt sa Krahom, a zatim je, počev od 2019, počeo da radi kao njegov službenik u parlamentu. Potom su ga od 2020. godine, pratile nemačke obaveštajne službe, da bi bio konačno uhapšen u aprilu 2024.

Uprkos sumnji za špijunažu, kineski državljanin je dobio nemačko državljanstvo.

Osim toga, BfV pod Tomasom Haldenvangom iz CDU, nije obavestio Kraha ili AfD o sumnji da se Đijan bavi špijunažom.

Ovo je standardna procedura u ovakvim slučajevima, što znači da je BfD skrivao ovu informaciju od AfD-a, kršeći sve ustaljene procedure.

image