Svet

Nemačka desnica traži dokaze o navodnom ruskom podmićivanju: Neće nam drugi diktirati izbornu kampanju

AfD "neće dozvoliti da njihova izborna kampanja bude diktirana manipulativnim optužbama stranih obaveštajnih službi", rekao je Bistron
Nemačka desnica traži dokaze o navodnom ruskom podmićivanju: Neće nam drugi diktirati izbornu kampanjuGetty © picture alliance / Contributor

Nemačka "Alternativa za Nemačku" (AfD) podržala je jednog od svojih glavnih kandidata za evropske izvore Petra Bistrona koga optužuju da je dobio novac za kampanju od jednog proruskog sajta.

Bistron je demantovao je optužbe da je uzimao novac od "Glasa Evrope", medijske platforme koja je navodno povezana sa Kremljom. I Bistron i rukovodstvo AfD-a tražili su pristup prijavljenim dokazima o navodnom mitu, prenosi "Euraktiv".

Prošle nedelje, češki list "Denik N" izvestio je da služba nacionalne bezbednosti ima audio fajlove koji "dokazuju" da je Bistron uzimao novac od "Glasa Evrope" kog Prag optužuje da je deo proruske mreže.

Istraga koju je vodila Češka bezbednosno-informativna služba, u saradnji sa nekoliko drugih službi nacionalne bezbednosti širom Evrope, otkrila je navodno postojanje proruske mreže čije aktivnosti imaju "ozbiljne implikacije po bezbednost Češke Republike i EU", rekao je češki premijer Petr Fijala.

Češke službe tvrde i da su političari iz Belgije, Francuske, Nemačke, Mađarske, Holandije i Poljske navodno dobili novac od "Glasa Evrope".

Bistron kaže da se istraga svodi na pokušaje spoljnih snaga da utiču na njegovu stranku. AfD "neće dozvoliti da njihova izborna kampanja bude diktirana manipulativnim optužbama stranih obaveštajnih službi", rekao je Bistron.

image
VV inauguration
banner