Svet

Mediji: Ursuli se sviđa pozicija, sutra objavljuje odluku

Predsednica Evropske komisije je četiri i po godine na ovom mestu, ali njena nastojanja da izgura zelenu agendu učinila su je popularnijom kod političkih protivnika, nego kod sopstvene, konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU)
Mediji: Ursuli se sviđa pozicija, sutra objavljuje odluku© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Ursula fon der Lajen će u ponedeljak saopštiti da namerava da se kandiduje za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, prenosi "Bild", pozivajući se na neimenovane izvore.

"Ursula fon der Lajen planira da u ponedeljak ujutru objavi spremnost za drugi mandat, posle sastanka sa izvršnim komitetom konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU)", navodi se u članku. 

Očekuje se da će danas doputovati u Berlin nakon govora na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, piše publikacija.

Ranije je publikacija "Velt", pozivajući se na izvore, javila da se nemački kancelar  Olaf Šolc krajem prošle godine protivio imenovanju šefice Evropske komisije Ursule fon der Lajen za generalnog sekretara NATO -a kao naslednika Jensa Stoltenberga , uključujući i "njen previše kritičan" odnos prema Moskvi.

"Škakljiv odnos" sa Nemačkom

Ursula fon der Lajen, ima "škakljiv" odnos sa Nemačkom, koji je sve zategnutiji uoči njenog mogućeg objavljivanja kandidature za drugi mandat na toj poziciji, piše "Euraktiv".

Ona je četiri i po godine na mestu predsednice Evropske komisije, ali njena nastojanja da izgura zelenu agendu učinila su je popularnijom kod političkih protivnika, nego kod sopstvene, konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU).

Ideja najmoćnije žene na svetu po izboru "Forbsa" je da napravi geopolitičku komisiju, što najbolje pokazuje njen kalendar događaja. Tokom mandata, otputovala je najmanje 230 puta u više od 60 zemalja, od Ruande do Južne Koreje. Ali rodna Nemačka ostaje zemlja koju je posetila najviše puta. Išla je 33 puta, dvostruko više nego u Francusku, i više puta se sastala sa regionalnim premijerima Nemačke nego sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

"Ne smemo da zaboravimo da je Fon der Lajen i dalje, u suštini, nemačka komesarka. Pokazala je tokom prvog mandata panevropski način razmišljanja, ali komesari imaju i ogromnu odgovornost pri promovisanju politike EK u svojim zemljama članicama", objasnio je analitičar Johanes Lindner iz centra "Žak Delor".

Fon der Lajenova ima komplikovan odnos sa rodnom zemljom, koji bi mogao da je izloži pritiscima vezanim za Zeleni dogovor ako osvoji drugi mandat. Njen cilj zelene tranzicije ju je, paradoksalno, učinio popularnom u nemačkoj koalicionoj vladi koja naginje levici, ali manje popularnom u sopstvenoj CDU za koju se predviđa da će dobiti izbore za Evropski parlament u Nemačkoj.

image