Svet

EPP pobeđuje na izborima za EU? Kako se Ursula prodala krajnjoj desnici za još jedan mandat

Da bi dobila podršku da ostane na funkciji, trenutna šefica Evropske komisije uveliko flertuje sa dojučerašnjim političkim oponentima
EPP pobeđuje na izborima za EU? Kako se Ursula prodala krajnjoj desnici za još jedan mandat© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias

Evropski konzervativci će pobediti na izborima za EU, a bataljoni članova Evropske narodne partije (EPP), ove nedelje, na sastanku u Bukureštu, podržaće aktuelnu predsednicu Evropske komisije Ursulu Fon der Lajen, piše "Politiko".

Fon der Lajenova, koja je svoj mandat izgradila na podršci Ukrajini, postavljanju klimatskih ciljeva, reagovanju na pandemiji i jačanju odnosa sa SAD - gotovo garantovano će zadržati najmoćniju poziciju EU do 2029. godine, uverava ovaj medij.

Štaviše neće joj u toj trci ni trebati previše energije, budući da ankete pokazuju da će EPP, koja je najveća grupacija u Evropskom parlamentu, ponovo pobediti u junu i tako omogućiti Fon der Lajenovoj da ostane u Berlemonu.

EPP je puna samopouzdanja, toliko da konferenciju u Rumuniji doživljava samo kao sporedni događaj – biće to politički inkubator u kome će konzervativci "zacrtati kurs kontinenta" usled specijalne vojne operacije u Ukrajini i „sve duže senke američkog predsednika Donalda Trampa.

EPP je toliko samouverena da cilja na tri od četiri najviša institucionalna posla EU, koje trenutno dele sa socijalistima i liberalima. Ne samo da već polažu pravo na predsedništvo Komisije i Parlamenta (koje trenutno drži Roberta Mecola iz EPP-a), već su sada usmereni i na ulogu glavnog diplomate EU. 

Ali po kojoj ceni?

Ankete, naime, predviđaju porast krajnje desnice na izborima u junu, na kojima bi političke grupacije poput Francuskog nacionalnog skupa, Alternative za Nemačku i španskog Voksa mogle da ostvare ogroman uspeh. 

To bi moglo značiti potencijalno 160 poslanika koji su desno od EPP-a, a koji bi vršili pritisak kada Komisija sačini svoj sledeći zakonodavni plan. 

Iako to možda nije dovoljno da uznemiri sadašnju vladajuću koaliciju – koju čine EPP, socijalisti i liberalna grupa Renev – krajnja desnica mogla bi da postane dovoljno moćna da blokira donošenje zakona ili da u velikoj meri na njih utiče.

Fon der Lajenova kojoj će biti potrebna podrška većine poslanika kako bi osvojila drugi mandat, zato je već otvorila svoja vrata nekim delovima desnice – što znači da je itekako voljna da se proda udesno i odbacuje "zelenilo".

Glavni rivali EPP-a (koji su još uvek deo trenutne koalicije u Parlamentu), socijaldemokrate, pokrenuli su prošle nedelje svoju kampanju navodeći da je EPP toliko zalutala udesno da sada podleže krajnostima i ugrožava sam evropski projekat.

"Hajde da upozorimo konzervativce, pitam ih, da li ste zaista voljni da izdate svoju istoriju otvarajući vrata ekstremnoj desnici? Gde je vaša granica?" pitala je liderka Italijanske demokratske partije Eli Šlajn,  u Rimu na kongresu socijalista prošle nedelje. 

Ali konzervativni stratezi odbijaju da budu "prefabani krajnje desničarskom četkom". 

"Mislim da ćemo videti da će stranka nastaviti da zauzima veoma čvrst stav protiv krajnje desnice. Svaki komentar o tome da se EPP zbližava krajnjoj desnici čujete samo izvan EPP-a", uverava Dara Marfi, koja je vodila kampanju EPP-a na izborima za EU ​​2019.

Svi dokazi, međutim, ukazuju na pomeranje EPP-a udesno otkako se pandemija povukla.

image