Svet

Oslobađanje ostrva i raskid sa tradicijom: Tajvan najavio uklanjanje 760 statua Čang Kaj Šeka

Vladajuća stranka nastavlja sa planovima da "oslobodi" ostrvo od spomenika kineskom lideru
Oslobađanje ostrva i raskid sa tradicijom: Tajvan najavio uklanjanje 760 statua Čang Kaj ŠekaGetty © Keystone / Stringer

Tajvanska vlada se obavezala da će ukloniti skoro 800 statua Čang Kaj Šeka, kineskog vojnog i političkog vođe, koji je decenijama vladao i čije nasleđe ostaje predmet sporenja i debate, piše "Gardijan".

Vlada je 2018. godine osnovala Komitet za tranzicionu pravdu, koji bi trebalo da istraži vladavinu kineskog lidera. Jedna od preporuka bila je da se uklone hiljade njegovih statua sa javnih prostora.

Obraćajući se tajvanskom parlamentu, zvaničnik kabineta Ši Pu rekao je da će ministarstvo unutrašnjih poslova brzo ukloniti 760 preostalih. Obećanje je bilo odgovor na kritike da se vlada ne kreće dovoljno brzo.

Tajvan je prošaran statuama Čanga, a vlada i društvo su godinama bili upleteni u debatu o tome šta da rade sa njima, posebno o najvećoj u tajpejskoj memorijalnoj dvorani Čang Kaj Šek. Mnoge su već sklonjene, preseljene u park u severnom Tajpeju, koji je sada poznat po hiljadama likova Čanga raspoređenih unaokolo.

Ši je naveo da je vojska naročito nesklona uklanjanju Čangovih statua, koji je osnovao vojne akademije i u Kini i na Tajvanu.

Debata o Čangovom nasleđu je u velikoj meri podeljena po partijskoj liniji, pri čemu vladajuća Demokratska progresivna partija zagovara njegovo brisanje, dok ih Čangova KMT partija – sada u opoziciji – optužuje da žele da izbrišu istoriju.

Čangovo nasleđe je dugo tema političke rasprave na Tajvanu. Na kraju kineskog građanskog rata 1949. godine, Čang, KMT i milioni pristalica pobegli su na Tajvan. Tamo je osnovao vladu Republike Kine u egzilu. Vladao je Tajvanom do smrti 1975. godine, kada je vlast preneta na njegovog sina. Optužuju ga da je pod njegovom upravom oko 140.000 ljudi bilo zatvoreno, a još 3.000 do 4.000 pogubljeno zbog stvarnog ili navodnog protivljenja KMT-u.

Ali neki na Tajvanu kažu da se nasleđe mora odmeriti u odnosu na Čangove uspehe, napominjući da je on takođe nadgledao put Tajvana ka ekonomskom prosperitetu, borio se protiv komunista i Japanaca i osnovao tajvanske vojne akademije. KMT takođe i dalje postoji kao velika politička partija.

image
VV inauguration
banner