Svet

Američka država donela novi zakon: Nastavnici mogu da nose oružje u školu

Zakon predviđa da će zaposleni u školi oružje moći da nose tajno, ali da će za to morati da dobiju odobrenje direktora, načelnika lokalne školske uprave i predstavnika policije
Američka država donela novi zakon: Nastavnici mogu da nose oružje u školu© Tanjug/AP Photo/George Walker IV

Predstavnički dom američke savezne države Tenesi izglasao je zakon kojim se nastavnicima, profesorima i drugom školskom osoblju dozvoljava da u pojedinim slučajevima nose oružje na premisama državnih škola, što je naišlo na oštre reakcije javnosti.

Demonstranti okupljeni ispred zgrade Predstavničkog doma su vikali "krv na vašim rukama", dok su kongresmeni iz Tenesija glasali o predlogu zakona, koji je usvojen sa 68 glasova "za" naspram 28 glasova "protiv", piše "Politiko".

Ukoliko predlog zakona bude ozvaničen od strane guvernera Bila Lija, to će biti najveće proširenje prava na nošenje oružja u toj državi od krvavog masakra u školi u Nešvilu prošle godine, kada je ubijeno sedmoro ljudi.

Predlog zakona je izglasala republikanska većina u Predstavničkom domu, dok su četiri odmetnuta republikanca i sve demokrate bile protiv. Senat Tenesija je već podržao isti predlog zakona.

Zakon predviđa da će zaposleni u školi oružje moći da nose tajno, ali da će za to morati da dobiju odobrenje direktora, načelnika lokalne školske uprave i predstavnika policije.

Iako je zakon drastično drugačiji od Lijevog predloga, malo je verovatno da će on staviti veto na njegovo usvajanje – pošto bi ga dva doma lokalnog Kongresa relativno lako preglasala.

"Ono što radite je da stvarate sredstvo odvraćanja. Širom naše države, imali smo izazove u vezi sa pucnjavama", rekao je republikanski kongresmen Rajan Vilijams.

Republikanci su odbacili veliki broj amandmana koje su predložile demokrate, uključujući i zahtev da se roditelji slože sa tim da zaposleni u školama nose oružje, kao i da će okružna školska administracija biti odgovorna za sve povrede i štetu nastalu kao posledica nošenja oružja.

Kako navodi "Politiko", trenutno nije jasno da li će lokalni školski odbori iskoristiti nove mogućnosti koje su im date ovim zakonom. Portparol školske administracije u Nešvilu Šon Brajsted je rekao da bi "najbolje bilo da jedino policajci nose oružje na školskim premisama".

Otprilike polovina američkih saveznih država dozvoljava nastavnicima ili drugim zaposlenima da u pojedinim situacijama, sa dozvolom za skriveno nošenje, nose oružje u školama, prema podacima Pravnog centra Gifords, grupi koja zastupa kontrolu oružja.

Tenesi je poslednjih godina doneo više zakona kojima je prošireno pravo građana da poseduju oružje i nose na na javnim mestima.

image