Svet

Baloni i zmajevi: Zbog obaranja tornja, ukrajinska vojska nalazi nove načine da uspostavi komunikaciju

Ove repetitore koriste vezisti i operateri bespilotnih letelica, izjavio je vojni ekspert Andrej Maročko
Baloni i zmajevi: Zbog obaranja tornja, ukrajinska vojska nalazi nove načine da uspostavi komunikacijuGetty © Stringer/Anadolu

Jedinice Oružanih snaga Ukrajine u Harkovskoj oblasti počele su da koriste zmajeve i balone za podizanje antena repetitora, neophodnih za uspostavljanje komunikacije među trupama, izjavio je vojni ekspert Andrej Maročko za TASS.

"Tokom opsežnog osmatranja teritorije Harkovske oblasti, na mestima sa nepristupačnim terenom otkriveno je nekoliko stvari koje ukazuju na to da ukrajinski vojnici koriste balone i zmajeve kako bi podigli antene za repetitore. Ove repetitore koriste vezisti i operateri bespilotnih letelica", rekao je on, pozivajući se na sopstvene izvore.

Maročko je dodao i da je ovakav metod podizanja antena "veoma efikasan", jer dozvoljava trupama da povećaju oblast u koju pokrivaju komunikacioni uređaji, kao i da ukrajinske snage pribegavaju tome zbog obaranja televizijskog tornja u Harkovu.

Podsećanja radi, 22. aprila ruska vojska izvršila je napad na Harkov, a kao rezultat uspešnog udara oštećen je televizijski toranj, kog je ukrajinska vojska koristila kao sredstvo za komunikaciju.

image
VV inauguration
banner