Rusija

RT na prvoj liniji fronta: Ruska zastava se vijori u oslobođenoj Novomihajlovki (VIDEO)

Tokom oslobađanja Novomihajlovke, marinci Pacifičke flote zarobili su veliku količinu naoružanja zapadne proizvodnje ukrajinskih oružanih snaga

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak iz potpuno oslobođenog naselja Novomihajlovka, u Donjeckoj Narodnoj Republici, u Ugledarskom odseku južnodonjeckog pravca Specijalne vojne operacije.

Na snimku iz Novomihajlovke vide se vojnici 155. odvojene brigade marinaca Pacifičke flote grupe trupa "Vostok" kako se mirno kreću po selu sa obeležjima Rusije. Na jednu od zgrada, najvišu sačuvanu tačku sela, vojnici su postavili zastavu Ruske Federacije.

Malo selo ukrajinskih oružanih snaga pretvoreno je u ozbiljno utvrđeno područje.

Ukrajinska vojska već dugi niz godina tu je kopala rovove i punila uporišta betonom, dok su stambeni i društveni objekti pretvoreni u zonu oružanih dejstava, gde su svi prilazi minirani.

Teški topovi ukrajinskih oružanih snaga su čak bili smešteni u lokalnoj crkvi, u čijem podrumu je bilo opremljeno sklonište.

Ministarstvo navodi da su čak i na prilazu selu, ruski jurišnici naišli na otpor neprijateljskih jedinica skrivenih u šumskim plantažama, krećući se napred uz podršku artiljerijske vatre i višecevnih raketnih sistema.

Prema rečima komandanta jurišne jedinice 155. odvojene brigade marinaca Pacifičke flote sa pozivnim znakom "Umetnik", ukrajinske oružane snage su pri izlasku iz Novomihajlovke raznele sve zgrade i minirali puteve.

Istovremeno, ukrajinski borci su napuštali svoje ranjenike na bojnom polju.

"Među trofejima koje su naši marinci osvojili u Novomihajlovki su švedski bacači granata i municija za njih, američki 'džavelini', NATO sistemi za elektronsko ratovanje i drugo oružje zapadne proizvodnje", saopštilo je ministarstvo.

image
VV inauguration
banner