Svet

Sankcije, kakve sankcije: Kanada dozvolila "Erbasu" da koristi zabranjeni ruski titanijum

Vazduhoplovni gigant dobio je potrebne dozvole kako bi obavljao svoje aktivnosti u skladu sa relevantnim sankcijama
Sankcije, kakve sankcije: Kanada dozvolila "Erbasu" da koristi zabranjeni ruski titanijumGetty © JOKER/Hady Khandani/ullstein bild

Vlada Kanade odlučila je da dozvoli vazduhoplovnom gigantu "Erbas" da koristi titanijum iz Rusije u svojim proizvodnim procesima, uprkos sankcijama koje je Otava uvela u februaru najvećem svetskom proizvođaču titanijuma, ruskoj korporaciji "VSMPO-Avizma", prenosi Rojters.

"'Erbas' je svestan sankcija koje je kanadska vlada uvela 'VSMPO' i dobio je potrebne dozvole kako bi obavljao svoje aktivnosti u skladu sa relevantnim sankcijama", navodi se u saopštenju kompanije.

Predstavnici kanadske vlade do sada se nisu izjasnili o toj temi.

Kako Rojters ističe, specijalna dozvola dobijena od kanadskih vlasti daje "Erbasu" veću slobodu da koristi svoje proizvodne kapacitete u zemlji i očekuje se da će ublažiti zabrinutost da bi na njegove radnje mogla uticati efektivna zabrana uvoza aviona koje proizvodi u Evropi, a koje se u velikoj meri oslanjaju na titanijum.

Dodaje se da model "erbas A220" ne zahteva veliki broj elemenata od titanijuma, za razliku od "erbasa A350" i "boinga 787". 

Takođe, sankcije kompaniji "VSMPO-Avizma" potencijalno bi mogle da stvore probleme prilikom uvoza aviona napravljenih u inostranstvu od ruskog titanijuma u ​​Kanadu, a takvi slučajevi mogu zahtevati posebne dozvole nadležnih organa.

"Erbas" je ranije više puta pozivao EU da ne blokira uvoz titanijuma iz Rusije, navodeći da bi uvođenje sankcija za taj strateški metal naškodilo celom evropskom vazduhoplovnom sektoru, dok će šteta za rusku ekonomiju biti neznatna.

image
VV inauguration
banner