Svet

NATO najavio još veću pomoć Ukrajini

Ministri NATO-a su najavili veću pomoć Ukrajini u vojnoj opremi i obnovi infrastrukture
NATO najavio još veću pomoć Ukrajiniwww.globallookpress.com © Thomas Koehler

Ministri spoljnih poslova NATO-a poručili su da će Alijansa pojačati svoju pomoć Ukrajini i to ne samo vojnom opremom, već i u obnovi kritične infrastrukture i povećanju zaštite od raketnih napada.

Ministri su optužili Rusiju da je odgovorna za sukob u Ukrajini, "eklatantno kršenje međunarodnog prava i principa Povelje UN" i poručili da akcije Moskve i napadi na infrastrukturu "lišavaju milione Ukrajinaca osnovnih ljudskih potreba”.

Šefovi diplomatije su isto tako ocenili da specijalna vojna operacija negativno utiče na globalne zalihe hrane i dodali da "neprihvatljive akcije Rusije" potkopavaju međunarodni poredak zasnovan na pravilima. 

Ministri su takođe osudili i sve koji aktivno pomažu Rusiji u njenim akcijama u Ukrajini, uključujući Belorusiju i još jednom izrazili solidarnost sa Ukrajinom.

"Ostajemo nepokolebljivi u posvećenosti nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Nikada nećemo priznati ruske ilegalne aneksije, koje krše Povelju UN. Nastavićemo da jačamo političku i praktičnu podršku Ukrajini... i tu podršku ćemo pružiti koliko god bude potrebno”, poručili su ministri.

Ministri NATO najavili su i podršku Kijevu u posleratnoj obnovi ali i "modernizaciji odbrambenog sektora" i ocenili da će članstvo Kijeva u evroatlantskim organizacijama učiniti "NATO jačim, a evroatlantski prostor bezbednijim".

"U svetlu najveće pretnje evroatlantskoj bezbednosti u poslednjih nekoliko decenija i u skladu sa Strateškim konceptom, primenjujemo novu osnovu za odvraćanje i odbrambeni stav tako što ćemo ga značajno ojačati i dalje razvijati kroz niz snažnih, borbeno spremnih snaga. Svi ovi koraci će značajno ojačati NATO odvraćanje i naprednu odbranu", istakli su ministri.

Naglasili su da ostaju posvećeni odvraćanju i odbrani od neprijateljskih napada na kritičnu infrastrukturu saveznika. 

"Svaki napad na saveznike naići će na ujedinjen i odlučan odgovor", poručli su ministri sa sastanka u Bukureštu.

image