Svet

Ministar spoljnih poslova: Venecuela računa da će se se priključiti BRIKS-u ove godine

Ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto je rekao da je BRIKS okarakterisao kao "pravednu, uzajamno dopunjujuću" grupu i koristan savez, koji Venecueli treba
Ministar spoljnih poslova: Venecuela računa da će se se priključiti BRIKS-u ove godinewww.globallookpress.com © Halil Sagirkaya/Anadolu Agency

Venecuela računa da će se priključiti BRIKS grupi zemalja već ove godine i već se smatra delom te organizacije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Venecuele Ivan Hil Pinto.

"Venecuela se oseća kao deo BRIKS-a i radi na tome da uskoro postane punopravni član", rekao je Pinto na konferenciji za novinare u Karakasu, koju je venecuelanska vlada organizovala zajedno sa ruskom ambasadom, prenosi TASS.

On je dodao da je BRIKS, kako je rekao, "nemilitaristički i nenapadan, i ne nameće svoju volju drugima".

Pinto je BRIKS okarakterisao kao "pravednu, uzajamno dopunjujuću" grupu i koristan savez, koji Venecueli treba.

BRIKS je osnovan 2006. godine i od tada je dva puta proširen, a trenutno ima 10 članica. Južna Afrika se 2011. godine pridružila zemljama osnivačima Brazilu, Rusiji, Indiji i Kini. Šest zemalja - Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati - dobile su prošle godine pozivnicu da uđu u BRIKS, ali je iz Buenos Ajresa kasnije poručeno da neće postati deo grupe.

image
VV inauguration
banner