Svet

Tvorac "Terminatora" kaže da bi veštačka inteligencija mogla da ga zameni - ali ne i Švarcenegera

Džejms Kameron smatra da će AI tehnologija u nekom trenutku "napisati scenario, režirati film"
Tvorac "Terminatora" kaže da bi veštačka inteligencija mogla da ga zameni - ali ne i ŠvarcenegeraGetty © Stephane Cardinale - Corbis / Contributor

Džejms Kameron, koji je izmislio zlu mrežu veštačke inteligencije "Skajnet" u svom filmu "Terminator" iz 1984, kaže da bi napredni sistem veštačke inteligencije (AI) jednog dana mogao da radi njegov posao.

"Ako imate veštačku inteligenciju koja ima ego, koja ima svest, ko može da kaže da to (AI) nije umetnik", rekao je za "Fajnenšel tajms" tvorac "Titanika" i serijala "Avatar".

"Mi se bavimo umetnošću od kada smo imali svest, pa zašto to ne bi mogala da radi i veštačka inteligencija u jednom trenutku - da napiše scenario, režira film, uradi bilo šta?"

Njegovi komentari dolaze usred oštrih podela oko veštačke inteligencije u Holivudu, gde sindikati nastoje da zaštite radna mesta od napredne tehnologije, dok šefovi studija sanjaju o načinima na koje bi to moglo da uštedi vreme i novac.

Nervoza je izbila u februaru kada je Open AI objavio seriju visokokvalitetnih kratkih video snimaka napravljenih pomoću njihove tehnologije za pretvaranje teksta u video Sora, zadivivši agente za talente i filmske stvaraoce, piše "Fajnenšel tajms".

Kameron kaže da tehnologija ima potencijal, ali da još nije tu. "Svi su izbezumljeni zbog mogućnosti da pucnu prstima i dobiju kul scenu", rekao je on. "Ali od toga ne možete da napravite film".

Filmski autor smatra da bi tehnologija veštačke inteligencije mogla da eliminiše neke od svakodnevnih zadataka uključenih u snimanje filmova, omogućavajući režiserima da snime više za manje vremena.

To se naročito dopada Kameronu, koji je potrošio 13 godina i procenjenih 350 miliona dolara na svoj poslednji blokbaster, "Avatar: Put vode", koji je zaradio 1,5 milijardi dolara širom sveta nakon objavljivanja 2022.

"Mnogo trošimo da bismo mnogo zaradili", rekao je sa Novog Zelanda, gde snima treći deo "Avatara". "Da biste bili uspešni sa filmom 'Avatar', morate da snimite jedan od 10 filmova sa najvećom zaradom u istoriji. Glupo je, ali za sada funkcioniše". Kameron ima tri filma sa najvećom zaradom svih vremena.

Režiser je oduvek bio fasciniran naukom i tehnologijom. Podmornicom koju je dizajnirao spustio se do Marijanskog rova, najdubljeg mesta na Zemlji. I proveo je decenije radeći na tehnologiji 3D filma koja se koristi u njegovim filmovima.

Jedna od Kameronovih najboljih odluka bila je angažovanje Arnolda Švarcenegera da igra kiborga u "Terminatoru". Iako je otvorenog uma o ulozi veštačke inteligencije u stvaranju filmova, on ne veruje da bi mašine ikada mogle da urade ono što je Švarceneger uradio - iluziju da je to stvarno.

"Mašina bi mogla da vam pruži uverljivu predstavu, ali vam neće dati neobičan trenutak stvaranja koji glumac daje, a koji je poseban za njih i njihovo životno iskustvo", rekao je Kameron.

"Svi smo mi generativna veštačka inteligencija – svi smo mi ogromni skupovi podataka svakog iskustva koje smo ikada imali. Generativna AI može vam dati bitmapu i sliku, ali vam ne može dati emociju", zaključio je oskarovac.

image