Svet

"Kum" veštačke inteligencije upozorava na "borbene robote": Veoma gadne stvari će se dogoditi

Tehnologija postaje mnogo inteligentnija od ljudi i mogla bi da preuzme vlast, upozorava Džefri Hinton
"Kum" veštačke inteligencije upozorava na "borbene robote": Veoma gadne stvari će se dogoditiGetty © mrjo2405

Svet bi mogao da se suoči sa ozbiljnim katastrofama pre nego što upotreba oružja veštačke inteligencije (AI) bude regulisana na odgovarajući način, kaže naučnik Džefri Hinton, dobitnik Tjuringove nagrade, koji se smatra pionirom tehnologije.

Bivši "Guglov" inženjer, koji je napustio kompaniju prošle godine, uporedio je upotrebu tehnologije u vojne svrhe sa primenom hemijskog oružja – upozoravajući da će se "veoma gadne stvari" dogoditi pre nego što globalna zajednica postigne sveobuhvatan sporazum uporediv sa ženevskim konvencijama.

"Pretnja o kojoj sam govorio je egzistencijalna pretnja", rekao je Hinton u intervjuu za irski Ar-Ti-I (RTE), ističući da će "te stvari postati mnogo inteligentnije od nas i da će preuzeti vlast".

Takozvani kum AI istakao je da će veštačka inteligencija uticati na širenje dezinformacija i gubitak poslova poslova, kao i na oružje budućnosti.

"Jedna od pretnji su 'borbeni roboti' koji će bogatim zemljama mnogo olakšati da ratuju sa manjim, siromašnijim zemljama, a oni će biti veoma gadni, i mislim da neizbežno dolaze", upozorio je Hinton.

On je pozvao vlade da izvrše pritisak na tehnološke stručnjake, posebno u Kaliforniji, da sprovedu opsežno istraživanje o bezbednosti AI tehnologije. "Umesto da to bude naknadna misao, trebalo bi da postoje podsticaji vlade kako bi se osiguralo da kompanije ulažu mnogo truda u bezbednost", dodao je.

Naučnik je takođe istakao ogromne prednosti koje veštačka inteligencija može doneti čovečanstvu, posebno u zdravstvu, dodajući da ne žali ni za jednim svojim doprinosom tehnologiji.

Uprkos rastućem interesovanju za veštačku inteligenciju, nekoliko istaknutih ličnosti u tehnološkoj industriji upozorilo je na potencijalne opasnosti neregulisanog usvajanja tehnologije. Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask, suosnivač "Epla" Stiv Voznijak i Jošua Bengio, koji se smatra pionirom veštačke inteligencije za svoj rad na neuronskim mrežama, bili su među vodećim ličnostima u industriji koje su prošle godine zajedno potpisale pismo pozivajući na agresivnu regulaciju sektora veštačke inteligencije.

image