Svet

Takmičenje sa Rusijom i Kinom: Britanija pokušava da razvije svoje hipersonične krstareće rakete

Velika Britanija planira da do 2030. razvije svoje hipersonične krstareće rakete u pokušaju da u ovoj oblasti sustigne Rusiju, Kinu i Sjedinjene Države
Takmičenje sa Rusijom i Kinom: Britanija pokušava da razvije svoje hipersonične krstareće raketeGetty © estt

Britanija planira da opremi oružane snage domaćom hipersoničnom krstarećom raketom do kraja decenije, saznaje "Telegraf".

Vojni šefovi žele oružje koje može da dostigne brzinu veću od 5 maha, dok se vlada utrkuje da sustigne Kinu, Rusiju i SAD, objašnjava list.

Ministarstvo odbrane insistiralo je da se novo oružje dizajnira i proizvodi u potpunosti u Britaniji i smatra se da je postavilo rok do 2030. godine za njegovo uvođenje u upotrebu.

Premijer Riši Sunak je projekat identifikovao kao jednu od tačaka za planirano povećanje budžeta za odbranu od 75 milijardi funti u narednih šest godina.

Planovi su još uvek u ranoj fazi, a do sada nije doneta odluka o tome da li će raketa biti lansirana sa kopna, mora ili vazduha.

Jedna opcija je oružje koje moglo da se ugradi u lovce poput "tajfuna" ili F-35 i imalo bi manji domet i manju nosivost od većeg oružja lansiranog sa zemlje. Raketa bi takođe mogla da bude lansirana sa jednog od britanskih ratnih brodova.

image