Svet

Islamska država Nemačka: Alahu akbar u Hamburgu (VIDEO)

U Hamburgu su se mogli videti transparenti "kalifat je jedino rešenje", "stop medijskoj mržnji" i "Nemačka diktatura vrednosti", ali i čuti povici "Alahu akbar" i "nema Boga do Alaha"
Islamska država Nemačka: Alahu akbar u Hamburgu (VIDEO)© Axel Heimken/picture alliance via Getty Images

Više stotina islamista demonstriralo je u subotu u Hamburgu u Nemačkoj, zahtevajući da se u zemlji uspostavi kalifat.

Demonstrirajući protiv islamofobije, okupili su se u severnom delu grada, gde su se mogli videti transparenti "kalifat je jedino rešenje", "stop medijskoj mržnji" i "Nemačka diktatura vrednosti", ali i čuti povici "Alahu akbar", "nema Boga do Alaha", kao i pozivi za formiranje Islamske države.

Organizator marša, lider "Muslimanskog interaktiva" Džo Adade Boateng, koji su obaveštajne službe klasifikovale kao ekstremističku grupu, u govoru je poručio da je Nemačkoj potreban "pravedni kalifat" da bi ispravio pogrešno predstavljanje muslimanskih grupa u medijima.

Dočekalo ga je klicanje "Alahu akbar", ili Bog je veliki, od strane uglavnom muških pristalica.

Otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa, muslimanske grupe širom sveta kritikovale su snažnu podršku Nemačke Tel Avivu.

Ponekad su te kritike dovele do poziva na radikalniju akciju, sa islamističkim grupama koje cvetaju na nemačkim društvenim medijima.

"Muslimanski interaktiv", grupa koja je pod istragom obaveštajne službe zbog ekstremizma, ima 24.000 pratilaca samo na TikToku. 

Grupa je prethodno organizovala demonstracije od 3.500 ljudi protiv javnog spaljivanja Kurana u Švedskoj u februaru prošle godine, a održala je i antiizraelske demonstracije nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Mnogi političari uputili su pozive vladi da preduzme akciju protiv grupe, zbog čega je Nemačka optužena za suzbijanje slobode govora i ugrožavanje demokratije zabranama protesta od 7. oktobra, piše britanski "Telegraf".

Nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fejzer istakla je da mora da bude jasna crvena linija na kojoj se završava zaštita prava na okupljanje i govora u Nemačkoj, te pozdravila prisustvo i budnost policije na demonstracijama.

"Teško je podneti slične islamističke demonstracije ove vrste na našim ulicama. Dobro je što je policija Hamburga reagovala velikom prisutnošću", naglasila je Fejzerova, prenosi nemačka novinska agencija DPA.

Ovom prilikom se oglasio i Elon Mask, konstatujući na svojoj mreži Iks da je "sigurno protivzakonito zahtevati rušenje vlade u Nemačkoj?".

image