Svet

Nova opasnost za Evropu: Rusko đubrivo kao gas, prehrambena bezbednost u rukama Moskve

Nakon početka sukoba u Ukrajini, uvoz uree iz Rusije u EU se udvostručio
Nova opasnost za Evropu: Rusko đubrivo kao gas, prehrambena bezbednost u rukama MoskveGetty © Forrest Anderson

Evropa je postala zavisna od uvoza đubriva iz Rusije, baš kao što je to bilo sa gasom, smatra jedan od najvećih proizvođača azotnih đubriva u Evropi, prenosi "Fajnenšel tajms".

Azotna đubriva proizvode se uz upotrebu prirodnog gasa, a Rusija u Evropu izvozi sve više đubriva, izjavio je Svejn Tore Holseter, izvršni direktor "Jara internešenel", jednog od najvećih svetskih proizvođača mineralnih đubriva na bazi azota.

"Đubrivo je novi gas", tvrdi Holseter. "Cilj je bio da smanjimo zavisnost Evrope od ruskog gasa, a sada Rusiji predajemo jednu od ključnih grana u proizvodnji hrane."

Od juna 2023, EU je uvezla dvostruko više đubriva iz Rusije u odnosu na prethodnu godinu, navodi "Eurostat". Ruski izvoz za tekuću sezonu je nešto niži, ali i dalje čini trećinu ukupnog uvoza uree u EU.

Cena đubriva porasla je nakon početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine, pošto su sankcije uvedene Rusiji ograničile dostupnost prirodnog gasa, koji se koristi u proizvodnji azotnih đubriva.

Ovo je finansijski pogodilo evropske poljoprivrednike.

Kako je dodao Holseter, od tada su cene đubriva smanjene, ali evropska industrija đubriva i dalje je u teškom stanju, zato što đubrivo iz Rusije zauzima sve veći udeo na tržištu.

Ruski proizvođači đubriva imaju koristi od nižih troškova za energiju, rekao je Holsether, jer mogu da proizvode veću količinu gasova staklene bašte.

Rusija je jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika đubriva koja sadrže azot.

Sankcije Zapada predviđaju izuzeća za rusku hranu i izvoz đubriva, ali Moskva tvrdi da su kupci zabrinuti zbog učešća sankcionisanih ruskih kompanija.

Uprkos tome, prihodi od izvoza ruskog đubriva su, usled viših cena, povećani za 70 odsto u 2022. godini.

Rusija bi mogla da iskoristi dominaciju na tržištu đubriva za politički uticaj, tvrdi Holseter. "Kada proizvodite nešto što je toliko važno u proizvodnji hrane, imate moćno sredstvo u rukama", dodao je. "Mislim da bi bilo naivno da mislimo da đubrivo u nekoj fazi neće biti korišćeno u političke svrhe."

image