Svet

Nešić: Na SB UN brutalno pogažen Dejton

Zlatko Lagumdžija je zloupotrebio poziciju predstavljajući se kao da je on država
Nešić: Na SB UN brutalno pogažen Dejton© Ismail Duru / Anadolu Agency

Dejtonski mirovni sporazum su, na sednici SB UN brutalno pogazili upravo oni koji bi trebalo da štite međunarodno pravo, kaže ministar bezbednosti u savetu ministara BiH Nenad Nešić, dodajući da je srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović imala odlično i argumentovano izlaganje.

"Cvijanovićeva je pokazala poštovanje Dejtonskog sporazuma i, za razliku od Lagumdžije, nije zloupotrebila svoju poziciju da kaže da su to stavovi BiH. Za Lagumdžiju, država to je on. Znate li ijednu zemlju u svijetu gde je moguće da nakon šefa države ambasador iznosi dijametralno suprotne stavove koji su pri tome suprotni temeljima njenog ustava", upitao je Nešić, dodajući da je za politike koje ambasador Zlatko Lagumdžija predstavlja "BiH ono što oni kažu, a ne šta kaže Dejton".

Lagumdžija je, inače, ambasador BiH u UN iz reda kvote Bošnjaka, koji je bez saglasnosti Predsedništva BiH radio na pripremi nacrta rezolucije o Srebrenici.

Za razliku od Lagumdžije koji je imao izlive mržnje prema Republici Srpskoj, Srbi su uvek samo branili Ustav BiH i Dejtonski mirovni sporazum, podvukao je on.

"Od sinoć mislim da više niko nema iluzija kakva bi nam sudbina bila bez Republike Srpske", dodaje Nešić napominjući da podržava inicijativu predsednika RS za opoziv Lagumdžije.

image