Svet

Orban upozorava: Evropa se igra vatrom govoreći o ratu

Budimpešta će povećati izdvajanja za odbranu ako se rat u Ukrajini produži, istakao je premijer Mađarske
Orban upozorava: Evropa se igra vatrom govoreći o ratuGetty © Luka Dakskobler/SOPA Images/LightRocket

Razgovori lidera EU "o ratu u Evropi" pokazuju njihove prave namere. Evropa se igra vatrom, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na radiju Košut.

Orban je podsetio na nedavnu izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja da "širenje rata na Evropu više nije fantazija", kao i na reči poljskog ministra spoljnih poslova  Radoslava Sikorskog da "konflikt nema diplomatsko rešenje, već da samo može da se reši vojnom silom".

"Svi ti razgovori su implementacija stvarnih političkih namera i promišljanja. Evropa se u ovom trenutku igra vatrom, a mi balansiramo na granici rata i mira", poručio je Orban.

Kako je istakao, Mađarska će morati da poveća potrošnju na odbranu i sledeće godine, ako se sukob u Ukrajini produži i 2025. godine, smanjujući na taj način iznos raspoloživih sredstava za ostale troškove.

"Ako se sukob u Ukrajini produži do 2025. godine, nivoi izdvajanja za odbranu Mađarske za 2023. i 2024. godinu neće biti dovoljni i moraće da budu povećani", naglasio je.

Kritike na račun EU

Orban je kritikovao situaciju u Evropskoj uniji, tvrdeći da je gotovo neprepoznatljiva od bloka kojem je Budimpešta pristupila pre 20 godina.

Orban je bio snažan zagovornik tog poteza 2003. godine, kada su Mađari velikom većinom glasali da njihova zemlja postane članica EU. Pristupanje zemlje je završeno 1. maja naredne godine.

Međutim, politika bloka se od tada značajno promenila, primetio je mađarski lider.

On i dalje smatra da je članstvo u Uniji u nacionalnom interesu, ali je naveo nekoliko tačaka oko kojih se ne slaže sa Briselom.

Kada se Budimpešta pridružila bloku, nije očekivala da će biti primorana da prima imigrante iz drugih delova sveta ili da će biti pod pritiskom zbog toga što se u njenom ustavu brak definiše kao zajednica između muškarca i žene, rekao je Orban.

Orban je takođe, naveo da je zabrinut za budućnost Evrope i da mađarska vlada neće dozvoliti da Mađarska bude prisiljena da u uđe u rat treći put, nakon što je učestvovala u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Premijer Mađarske smatra da je potrebno evropsko bezbednosno rešenje koje uključuje Rusiju i da je od rata u Ukrajini najviše profitirala američka vojna industrija, pošto su SAD uputile najveću vojnu pomoć Kijevu.

"Naše istorijsko iskustvo sa ratom je da možete samo izgubiti. Što ste bliže ratnoj zoni, to je veća cena koju plaćate", naveo je Orban.

Mađarska je znatno povećala izdvajanja za odbranu prošle godine i to na 2,43 odsto BDP-a, što je iznad dva odsto, na šta su se obavezale članice NATO-a.

image