Svet

Amerikanci testirali F-16 kojim pilotira veštačka inteligencija

Avion F-16 pod nazivom "Vista" je, pod kontrolom VI, leteo brzinom od oko 880 km/č, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao ljudski pilot.
Amerikanci testirali F-16 kojim pilotira veštačka inteligencijaGetty © Daniel Reinhardt/picture alliance

Američki višenamenski borbeni avion F-16 obavio je probni let bez ljudskog pilota, pod kontrolom veštačke inteligencije (VI), a na prednjem sedištu je sedeo sekretar američkog Ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal, prenosi AP.

Let je obavljen juče u bazi američke avijacije u Kaliforniji, gde se obučava nova generacija pilota u rukovanju sa VI, sve u skladu sa planom da SAD imaju vazduhoplovnu flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi do 2028. godine.

Avion F-16 pod nazivom "Vista" je, pod kontrolom VI, leteo brzinom od oko 880 km/č, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao ljudski pilot.

Kendal je na kraju leta izjavio da bi verovao sposobnosti VI da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvek biti ljudskog nadzora kada je reč o upotrebi oružja.

Razvijanje flote pod kontrolom VI je jedan od načina na koji se SAD pripremaju za  potencijalni konflikt sa Kinom, koja radi na sličnoj floti, ali i da uštede na velikim cenama borbenih aviona F-35 koji koštaju oko 1,7 milijardi dolara.

Avion "Vista" funkcionište tako što najpre uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu.

AP navodi da Kina takođe ima avione kojima upravlja VI, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora. Sa druge strane, SAD su sprovele više od deset ovakvih letova od prošle godine, a VI uči toliko brzo da već počinje da pobeđuje neke ljudske avione u takmičenjima, navodi američka agencija.

image