Svet

Šta se nalazi u prvoj turi novog paketa pomoći za Ukrajinu: Municija, "bredliji" i oprema za F-16

Pre svega, tu je artiljerijska municija u kalibrima 155 i 105 mm, minobacačke mine u kalibru 60 mm, raketni projektili za višecevne sisteme HIMARS, kao i rakete za lake prenosive sisteme PVO "stigner" i protivoklopne sisteme TOV
Šta se nalazi u prvoj turi novog paketa pomoći za Ukrajinu: Municija, "bredliji" i oprema za F-16Getty © Chung Sung-Jun

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da će Ukrajini uskoro biti poslata tura vojne pomoći u vrednosti od jedne milijarde dolara, koja predstavlja samo mali deo novog paketa od 61 milijarde, u okviru zakona kog je američki predsednik Džozef Bajden potpisao 24. aprila.

Američko MO je na svom sajtu objavilo i detaljan spisak sredstava koja će se naći u ovom paketu "značajne nove bezbednosne pomoći", koji će pokriti "ključne bezbednosne i odbrambene potrebe Ukrajine", navodi se u saopštenju Pentagona.

Pre svega, tu je artiljerijska municija u kalibrima 155 i 105 mm, minobacačke mine u kalibru 60 mm, raketni projektili za višecevne sisteme HIMARS, kao i rakete za lake prenosive sisteme PVO "stigner" i protivoklopne sisteme TOV.

Pored toga, u sklopu ture vredne milijardu dolara biće isporučeni dodatni protivoklopni sistemi "džavelin" i AT-4, razno pešadijsko naoružanje i municija za isto, uključujući i onu u kalibru .50 BMG.

Interesantno je da su prilikom sklapanja ovog prvog paketa zvaničnici američkog MO imali na umu isporuku višenamenskih borbenih aviona F-16, budući da je njime predviđeno snabdevanje Ukrajinske vojske "preciznim projektilima vazduh-zemlja" i "pomoćnom opremom za aerodrome".

Osim navedenog, SAD će u prvoj isporuci Ukrajini obezbediti rakete zemlja-vazduh RIM-7 i vazduh-vazduh AIM-9M "sajdvajnder", a interesantno je da se na spisku ne pominju sistemi niti municija za "patriote", koje Kijev uporno zahteva.

Prema navodima američkog MO, ukrajinskoj vojsci će u okviru prve ture biti isporučena i različita oklopna vozila kao što su: BVP M2 "bredli", razni MRAP-ovi (Mine Resistant Ambush Protected Vehicles), "hamviji", logistička i inžinjerijska vozila za izvlačenje i transport.

U ovom segmentu primetno je da su izostali tenkovi "abrams", što i ne čudi s obzirom na njihov loš učinak i činjenicu da je Ukrajina izgubila 6 od 31 isporučenog "abramsa", kao i dva derivata za izvlačenje, konstruisanih na osnovu ovog tenka.

Uz sve navedeno, Ukrajina će dobiti protivpešadijske i protivtenkovske minem, eksploziv za rušenje i čišćenje prepreka, opremu za noćno osmatranje, rezervne delove, opremu za popravku i održavanje, kao i manevarsku municiju.

image
VV inauguration
banner