Svet

Berlin pritiska Vašington: Pošaljite još "patriota" Ukrajini

Kampanja pritiska Nemačke na SAD deo je koordinisanih napora da se partneri iz NATO-a i EU nateraju da pojačaju pomoć Ukrajini u oblasti PVO
Berlin pritiska Vašington: Pošaljite još "patriota" UkrajiniGetty © Sean Gallup / Staff

Vlada nemačkog kancelara Olafa Šolca pozvala je SAD da isporuče još najmanje jedan protivraketni sistem "patriot" Ukrajini kako Kijev pokušao da zatvori rupe u vazdušnoj odbrani dok Rusija jača napade, piše "Blumberg" pozivajući se na izvore.

Kampanja pritiska Berlina na Vašington deo je koordinisanih napora da se partneri NATO-a i Evropske unije nateraju da pojačaju pomoć Ukrajini u oblasti protivvazdušne odbrane, rekli su izvori.

Nemačka će takođe nastaviti da vrši pritisak na evropske saveznike ove nedelje, uključujući Francusku i Italiju, da procene šta su u stanju da isporuče.

Ovo je, piše "Blumberg", drugačija uloga od one koju je Šolcova vlada donedavno igrala, sa odugovlačenjem slanja pomoći Ukrajini. Šolc se i dalje protivi slanju krstarećih raketa "taurus" Kijevu, strahujući od eskalacije sukoba.

Nemački kancelar je, međutim, obećao još "patriota" i drugih PVO sistema Ukrajini. Kijev nedeljama vapi za "patriotima", ali su do sada dobili samo tri iz Nemačke, dok su im druge EU zemlje obećale još šest.

"Ako bi Amerikanci poslali 'patriote', to bi mnogo pomoglo", rekao je nemački ministar ekonomije Robert Habek.

U međuvremenu, Predstavnički dom Kongresa odobrio je, posle višemesečnog zastoja, novi paket pomoći Ukrajini i predsednik SAD Džozef Bajden je obećao Kijevu da će vojna oprema i municija uskoro stići.

Inače, ovo nije prvi put da Šolc "pritiska" Bajdena. Zahvaljujući odluci Berlina da Kijevu pošalje "leoparde", američka administracija im je poslala svoje "abramse".

image
VV inauguration
banner