Svet

Ukrajinski "patrioti" primećeni u SAD: Oštećeni lanseri poslati na popravku

Za sada ne postoje informacije o tome šta je tačno oštećeno, ali se na osnovu fotografije može zaključiti da je to verovatno bio generator za napajanje električnom energijom
Ukrajinski "patrioti" primećeni u SAD: Oštećeni lanseri poslati na popravkuGetty © Philipp Schulze/picture alliance

Na društvenim mrežama su se u proteklih nekoliko dana pojavile slike oštećenog vučnog lansera M903 sistema PVO "patriot", koji je iz Ukrajine prebačen u SAD radi popravke. Kako se navodi, lansirna platforma je na američki kontinent transportovana uz pomoć aviona An-124, koji je petog aprila poleteo iz poljskog grada Žešov i sleteo na aerodrom Harisburg u Pensilvaniji.

Za sada ne postoje informacije o tome šta je tačno oštećeno, ali se na osnovu fotografije može zaključiti da je to verovatno bio generator za napajanje električnom energijom.

Pojava oštećenih komponenti sistema PVO "patriot" u SAD, samo potvrđuje skorašnje navode Ministarstva odbrane RF o sve većem broju pogođenih sistema američke proizvodnje.

Osim toga, važno je napomenuti da ovo nije prvi put da je oprema isporučena Ukrajini primećena u SAD. Tako je u februaru 2024. godine, na pomenuti aerodrom u Penslivaniji sleteo ukrajinski An-124 koji tada dopremio dva oštećena lansera samohodnog višecevnog raketnog sistema HIMARS, takođe na popravku.

image
VV inauguration
banner