Svet

Tramp: U Americi široko rasprostranjeni antibelački stavovi

Nekadašnji predsednik SAD kritičan je prema politikama kojima bi trebalo da se osigura veća zastupljenost manjina u državnim ustanovama, ali i "kritičkoj rasnoj teoriji"
Tramp: U Americi široko rasprostranjeni antibelački stavovi© Tanjug/Curtis Means/Pool Photo via AP

Bivši predsednik SAD i kandidat republikanske partije na predsedničkim izborima u SAD u novembru Donald Tramp rekao je da je u toj zemlji rasprostranjeno "antibelačko raspoloženje".

"Verujem da postoji antibelačko raspoloženje u ovoj državi", rekao je Tramp. "Ne verujem da bi bilo teško odgovoriti na to, iskreno. Ali mislim da sadašnji zakoni nisu fer", dodao je nekadašnji predsednik SAD.

Tramp nije naveo konkretne primere antibelačkog raspoloženja, niti je precizirao kakve bi mere uveo.

Međutim, na njegovom sajtu se navodi nekoliko primera takvih politika, navodi Rojters.

Jedna od njih je ukidanje dekreta koji je doneo aktuelni predsednik Džozef Bajden, kojim se od saveznih agencija traži da "preispitaju da li ugrožene zajednice mogu adekvatno da pristupe njihovim programima".

Tramp je u svojim govorima najavio da će ukinuti finansiranje školama u kojima se uči o "kritičkoj teoriji rase" – konceptu kojim se tvrdi da su američke institucije rasističke.

Jedna od Trampovih savetnica za kampanju, Lin Paton, rekla je konzervativnoj aktivistkinji i novinarki Lauri Lumer da očekuje da će druga Trampova administracija ukinuti finansiranje svim školama, kompanijama ili dobrotvornim organizacijama koje su uvele prakse zapošljavanja u okviru programa "Različitost, jednakost i inkluzivnost", poznat i kao DEI.

image